Soud zakázal v Německu aplikaci Uber. Taxislužbám prý konkuruje neférově

Americká firma Uber nesmí v Německu provozovat svou alternativní taxislužbu. Předběžné opatření vydal soud ve Frankfurtu. Uber je mobilní aplikace, pomocí které mohou uživatelé kontaktovat soukromé řidiče a nechat se výrazně levněji odvézt, kam potřebují. Služba funguje ve více než 200 městech po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

V Německu mohli lidé alternativní taxislužbu využívat v pěti městech. Tomu je teď ale konec.

Soudu vadilo, že řidiči sdružení v systému Uber nejsou profesionálové a oni ani jejich vozidla nemají potřebné atestace. Schází jim také pojištění pro případ, že by způsobili zákazníkovi úraz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O službě Uber diskutovali Karel Holcman, předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě a radní pražského magistrátu Lukáš Manhart (TOP 09)

Všechny doklady, kontroly a pojištění, které řidiči Uber nemají, jsou pro normální taxikáře povinností. Díky tomu může být alternativní taxislužba až o polovinu levnější, což ale podle rozhodnutí soudu vytváří neférovou konkurenci.

Pokud by Uber v Německu dál provozoval své služby, může podle předběžného opatření počítat s pokutou až 250 tisíc eur, což je skoro sedm milionů korun. Firma se chce proti rozhodnutí soudu bránit.

Finanční postihy hrozí ale i jednotlivým řidičům. Například v Berlíně, kde radnice mobilní aplikaci sama před nedávnem zakázala, je pokuta asi 25 tisíc eur, tedy zhruba 700 tisíc korun.

Evropská města s působností alternativní taxislužby Uber | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme