Spekulanti se zajímají o dánskou korunu. Věří, že její oslabování skončí

Velcí obchodníci se teď výrazně víc zajímají o měny, které jsou uměle podhodnocené, a jejich kurz je stále na slabé úrovni. Investory aktuálně přitahuje dánská koruna. Dříve to byl švýcarský frank, za čas by to mohla být i česká koruna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánská koruna

Dánská koruna | Foto: CC BY-SA 2.0, zdroj: Flickr, Howard Lake

Obchodníkům se vyplatí kupovat dánskou korunu, pokud by tato měna – po velmi dlouhé době – začala opět posilovat. Zatím je však její kurz pevně pod kontrolou centrální banky.

Centrální bankéři obecně oslabují domácí měnu z různých důvodů – některé bojují třeba proti nízké inflaci. Dánská centrální banka vedle toho navíc snižuje atraktivitu měny tím, že snižuje základní úrokovou sazbu.

Podle ekonomů je ale možné, že s tím skončí. Centrální banka totiž nakupuje cizí měny, a objem nákupů stále roste. Jsou ale určité limity, za které centrální bankéři nepůjdou. Když uznají, že oslabování už bylo dost, přestanou s tím.

Dánská koruna se používá kromě Dánska i v jejích autonomních částech, v Grónsku a na Faerských ostrovů. Od roku 1999 je navázaná na euro v kurzu 1 euro = 7,46038 dánských korun, a to s fluktuačním pásmem ± 2,25 %. V roce 2000 se v Dánsku konalo referendum, v němž se 53 procent voličů vyslovilo proti přijetí eura.

Zatím je tato situace hodně podobná tomu, co se stalo před časem ve Švýcarsku.

„Švýcarská centrální banka vzdala svůj boj za udržení švýcarského franku vůči euru na slabší hodnotě, švýcarský frank následně strmě posílil,“ vysvětluje hlavní ekonom finanční společnost Roklen Lukáš Kovanda.

„Po té zkušenosti měnoví obchodníci spekulují, že dánská národní banka nakonec vzdá svůj boj, podobně jako jej vzdala švýcarská národní banka,“ říká Kovanda.

Boj spočítá v tom, že čím víc mají obchodníci zájem o měnu, tím roste její hodnota. Národní banka bude proto víc usilovat o to, aby byla naopak slabší, to jí bude ale něco stát.

Zaměří se na českou korunu?

Možné je také to, že se obchodníci po dánské koruně a švýcarském franku zaměří i na českou měnu. Nikdo z ekonomů se to ale neodváží stoprocentně říct.

Měny jsou rozdílné – frank je historicky bezpečná měna, které investoři věří v nebezpečných dobách. Dánská koruna je navíc vázaná na euro, a to, když oslabí, naopak posílí dánskou měnu.

V případě Česka bude národní banka udržovat kurz koruny vůči euru kolem 27 korun až do druhé poloviny příštího roku.

„Bankovní rada potvrdila závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro,“ řekl v únoru po prvním letošním měnovém zasedání guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Velkou roli hraje také Evropská centrální banka. Kvůli deflaci v eurozóně by chtěla radši slabší euro, dnes navíc oznámila, že od pondělí bude nakupovat státní dluhopisy, kterými chce podpořit ekonomiku eurozóny.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme