Strojvedoucí v Německu jdou opět do stávky kvůli vyššímu platu a kratší pracovní době

Německé dráhy Deutsche Bahn znovu ochromí stávka. Vyhlásily ji odbory, které zastupují strojvedoucí. Protest začne dnes v 21 hodin a potrvá do zítřejších šesti hodin ráno a dotkne se dálkových i regionálních spojení. Strojvedoucí požadují zvýšení mezd o pět procent a kratší pracovní dobu o dvě hodiny týdně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled strojvedoucího

Výhled strojvedoucího | Foto: Eva Bucharová

Ke stávce strojvedoucích se tentokrát mají připojit i průvodčí. Železniční personál v současnosti zastupují dvě odborové organizace, mezi kterými vládne rivalita a které se přetahují o zaměstnance.

I z tohoto důvodu odkládá vedení Německých drah vyjednávání o kolektivní smlouvě. Čeká na zákonnou úpravu německé vlády, podle které by pracovní podmínky měli vyjednávat jen odboráři, kteří zastupují nejvíce zaměstnanců.

Průměrný roční plat německých strojvedoucích se pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 a 46 tisíci eur, v přepočtu je to zhruba jeden milion až 1,27 milionu korun. Týdenní pracovní doba je 39hodinová.

Jaký dopad bude mít stávka na spoje mezi Německem a Českou republikou, zatím není jasné. České dráhy situaci sledují a čekají na detailnější informace od německých dopravců.

Podle mluvčí Českých drah Kateřiny Šubové by se stávka mohla dotknout třeba vlaku, který míří z Prahy přes Německo do Amsterdamu. „A určitě se to dotkne i nočních spojů z Berlína přes Drážďany do Prahy,“ uvedla Šubová.

Jízdenky na spoje, které kvůli stávce nepojedou nebo se zdrží, mohou cestující vrátit.

„Cestující mohou vrátit beze srážky jízdné a rezervační doklady, které jsou vydané na 7. a 8. října buď do Německa, z Německa nebo do dalších zemí, kde je tranzit právě přes Německo,“ dodala Šubová.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme