To nejhorší má naše ekonomika za sebou, říká ruský ministr. Analytici jsou však opatrní

Ruská ekonomika má to nejhorší za sebou. Odhaduje to ruský ministr financí Anton Siluanov. Třeba prezident Vladimir Putin však varoval před předčasným optimismem ohledně ruské ekonomiky a i ekonomové oslovení Českým rozhlasem považují vyjádření ruského ministra za odvážné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské rubly

Ruské rubly | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Všeobecně se předpokládá, že Rusko v letošním roce zažije první celoroční hospodářský pokles od roku 2009. V lednu se hrubý domácí produkt Ruska meziročně snížil o 1,5 procenta, podle Siluanova se však ekonomika začíná stabilizovat.

„Konec loňského a začátek letošního roku bylo mimořádně obtížné období,“ cituje Siluanova agentura Reuters. „Nyní vidíme, že to nejhorší skončilo, a naopak registrujeme určité známky stabilizace,“ dodává ministr.

Podle hlavního ekonoma ERA Jana Bureše by se jisté zklidnění dalo čekat u inflace, co se týká hospodářství, tam už je Bureš skeptičtější.

„Inflace v únoru vyskočila na 17 procent a o moc výš už stoupat nemusí, tady by se s určitou stabilizací dalo souhlasit. Co se týká hospodářství, tak se ale domnívám, že jeho výkon bude dál v těch nadcházejících měsících ještě negativně ovlivňován především nízkými cenami ropy,“ myslí si hlavní ekonom ERA Jan Bureš.

Rusko přijde o značku Opel. Kvůli nízké poptávce ji General Motors stahuje

Číst článek

Podle nejnovějších údajů se maloobchodní tržby v Rusku v únoru meziročně snížily o 7,7 procenta a reálné mzdy se propadly o 9,9 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Rusku se v únoru zvýšila na 5,8 procenta z lednové úrovně 5,5 procenta. A firemní kapitálové investice klesly o 6,5 procenta.

„Problémy s nezaměstnaností podle mého názoru teprve teď přijdou. Je sice nízká, ale ruské podniky mají problém dosáhnout na kapitál z finančního trhu. Teprve teď se začne ukazovat, jak budou muset podniky šetřit a teprve teď se začne podle mého názoru propouštět,“ očekává analytik společnosti Colosseum Petr Habiger.

Ruský ministr financí Anton Siluanov (třetí zleva) na poradě s premiérem Dmitrijem Medveděvem (vpravo) | Foto: Reuters

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že hrubý domácí produkt Ruska v letošním roce klesne o tři procenta po loňském nárůstu o 0,6 procenta. Ruská centrální banka letos počítá s propadem ekonomiky o 3,5 až čtyři procenta.

V odhadech vývoje v příštím roce se MMF, banka i představitelé vlády rozcházejí.

Rusko je důležitý trh pro některé české firmy. Pro ně jsou teď asi největším problémem obousměrné sankce mezi Ruskem a EU, ale hlavně slabý rubl. Ten některé česko-ruské projekty dost prodražuje, protože podniky si půjčky od bank berou v eurech. Ruské společnosti také mají větší potíže úvěry splácet, čímž se stává ruský trh rizikový.

Změny podnikatelé i ekonomové neočekávají dříve než v průběhu příštího roku.

ČTK, Jan Beneš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme