Ukrajina přestane od dubna odebírat plyn z Ruska, nesouhlasí s cenou

Ukrajina od začátku dubna nebude kupovat zemní plyn z Ruska. Stávající smlouva platí do konce března, novou Kyjev za stávajících podmínek nepodepíše. Podle ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna země dodávky z Ruska nepotřebuje a to ani v zimním období, protože si dokáže obstarat zásobování z jiných zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Navýšili jsme kapacity reverzních dodávek z Evropy na 60 milionů kubíků denně. Díky tomu teď můžeme vyjednávat jako rovnocenní partneři," prohlásil Volodymyr Demčyšyn po pátečních neúspěšných rozhovorech o nové smlouvě na druhé a třetí čtvrtletí.

Ukrajinská zimní spotřeba je přitom průměrně 50 miliard krychlových metrů a na jaře a v létě je výrazně nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle energetického poradce Vratislava Ludvíka Ukrajině vlastní těžba plynu stačí, existuje ale i malé riziko

„Celková spotřeba Ukrajiny ročně činí 50 miliard, odečteme-li Krym a oblast Donbasu, je spotřeba kolem 40 miliard. 20 miliard, možná i více, si Ukrajina kryje vlastní těžbou plynu,“ vysvětlil energetický poradce a odborník na plynárenství Vratislav Ludvík a dodal:

„Nehledě na to, že topná sezóna skončila a plyn je především používán pro vytápění, to znamená, že v této chvíli naprosto stačí vlastní těžba Ukrajiny k pokrytí celé spotřeby.“

Zpětné dodávky do země míří z Polska, Slovenska a Maďarska. Podle Vratislava Ludvíka existuje ale malé riziko:

„Přes léto je zde malé riziko, a to je naplnění podzemních zásobníků. Tady by měla Evropská unie pomoct trochu významněji, protože v zimním období ta základní dodávka nebude stačit a bude potřeba čerpat ze zásobníků, které budou po této zimě prázdné,“ upozornil energetický poradce.

Rusko dodávky loni v červnu přerušilo kvůli sporům o ukrajinský dluh a o cenu. V pátek obě strany začaly prostřednictvím Evropské komise vyjednávat o smlouvě na další období, neshodly se ale na ceně. O kontraktu budou znovu jednat v polovině dubna.

Jana Vondráčková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme