V Británii lidé na Černý pátek nejspíš online utratí poprvé přes miliardu liber

Ve Spojených státech, Velké Británii a některých dalších zemích je dnešek dnem nákupního šílenství. Enormní slevy na čtvrtý listopadový pátek zvaný Black Friday, tedy Černý pátek, jsou symbolickým začátkem vánočních nákupů. Ve Spojeném království čekají prodejci rekordní tržby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loňská přetahovaná o laciné televize v prodejnách řetězce ASDA v Londýně

Loňská přetahovaná o laciné televize v prodejnách řetězce ASDA v Londýně | Zdroj: Reuters

Pokud započítáme i online nákupy, britští ekonomové předpovídají, že se na Černý pátek prodá zboží za více než 1,9 miliardy liber. Oproti loňskému roku by mohl až 32procentní skok zaznamenat nákup zboží přes internet.

Po zkušenosti hlavně z loňského roku, kdy se přetahovaná o laciné televize změnila v prodejnách řetězce ASDA v krvavou řež, najaly obchodní domy stovky členů bezpečnostních agentur. Napilno má tradičně také policie.

V kamenných obchodech je ale zatím ve srovnání s minulými roky větší klid a podle zpráv ze sociálních sítí se letos chovají britští prodejci i zákazníci méně agresivně.

V Británii se komerční Černý pátek uchytil až v roce 2010, kdy se společnost Amazon pokusila v tento den oslovit i ostrovní zákazníky. Loni už na Black Friday prodala v Británii každou vteřinu 64 položek a letos Amazon nabízí 7 tisíc zlevněných produktů po celý týden.

Black Friday pochází z USA

Konzumní tradice Černého pátku je poměrně mladá. Vznikla ve Spojených státech, kde se masivně rozšířila na přelomu století.

Černý pátek má podle jedné z interpretací symbolizovat to, že se obchodníci díky masivní prodejní kampani dostávají do černých, tedy ziskových čísel.

Internetové i klasické obchodní řetězce z Černého pátku udělaly de facto začátek předvánoční nákupní sezony a při té příležitosti nabízejí někdy značné slevy a otevírají obchody velmi časně ráno.

Lidé čekají na otevření obchodu Best Buy v New Yorku | Foto: Reuters

Ve Spojených státech následuje Černý pátek po Dni díkuvzdání. Černý pátek sice není oficiální státní svátek, ale některé americké státy dávají placené volno státním zaměstnancům a volno mají i školáci.

Díky tomu tak má mnoho lidí čtyřdenní víkend, což jen prohlubuje nákupní horečku. Černý pátek je v USA minimálně několik posledních let nejrušnějším nákupním dnem roku. Například loni přesáhly maloobchodní tržby během zmiňovaných čtyř dnů 50 miliard dolarů.

Z USA se Černý pátek záhy rozšířil do Kanady a Mexika, rostoucí popularitu má také například v Indii a v řadě dalších zemí, hlavně v Evropě nebo na americkém kontinentě.

Černým pátkem není nedotčené ani Česko. Značnou konkurenci představuje pro Černý pátek hlavně ve východní Asii podobná prodejní akce Singles Day, která vznikla v Číně.

Jiří Hošek, Jan Prokeš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme