V EU se prý letos urodí málo řepky. Sucho ovlivní i další plodiny

V Evropě bude letos kvůli suchu velký nedostatek řepky olejky a zřejmě bude potřeba ji dovážet. Předpověděli to zemědělští analytici z organizace Oil World v německém Hamburku. Semena řepky se využívají především na lisování rostlinného oleje, ale vyrábí se z nich i biopaliva. Sucho však ovlivní i úrodu dalších plodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řepka olejka (ilustrační foto)

Řepka olejka (ilustrační foto) | Foto: Simona Bartošová | Zdroj: Český rozhlas

Příliš velké sucho a nálety škodlivého hmyzu podle nich sníží úrodu řepky v naprosté většině zemí Evropské unie.

Analytici odhadují, že výnosy řepky budou oproti loňsku nižší o miliony tun. Nejhůře na tom jsou v Německu, Francii, Británii a v Polsku.

Obtížné zřejmě bude i kupovat řepku v zemích mimo unii, protože nižší sklizeň se očekává také u vývozců, jakým je například Ukrajina. A protože poptávka zůstává vysoká, růst by mohly ceny.

Sklizeň obilí bude průměrná

Sucho nesvědčí ani dalším plodinám, například obilí. Na jižní Moravě, kde už tento týden začala sklizeň ozimých ječmenů, zatím předpokládají průměrné výnosy. Pokud zůstane horko, začnou rychle dozrávat i ozimé pšenice a jarní ječmen.

Kvůli nedostatku vody však tamní zemědělci říkají, že zrno je drobné a zasychá. Lepší výnosy zřejmě budou v oblastech, kde začnou sklízet později a kde není tolik sucho, jako je Vyškovsko nebo úrodnější oblasti Blanenska.

Podle prvních odhadů se zdá, že sklizeň obilí se nebude příliš lišit od jiných let. Na rozdíl od Slovenska, kde předpokládají propad o devět procent.

Čeká se větší úroda švestek

Slunné počasí by ale mohlo svědčit dozrávání ovoce. Ovocnáři se například těší na větší úrodu švestek. Ještě v polovině června čekali, že jich sklidí 3500 tun.

Kvůli suchu ale bude letos menší úroda jablek, a to i vzhledem k tomu, že někde byla poškozena kroupami. U jabloní se čeká výnos zhruba 20 tun z hektaru.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme