V Litvě se začalo platit eury, mladí lidé to vítají

Litva se stala 19. zemí eurozóny. O půlnoci přijala společnou evropskou měnu jako poslední ze tří pobaltských republik. Mladí Litevci to vítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litevský ministr financí Rimantas Sadzius s eurobankovkou

Litevský ministr financí Rimantas Sadzius s eurobankovkou | Zdroj: Reuters

Rachejtle práskaly, mládež oslavovala příchod nového roku. Na Silvestru v ulicích Vilniusu by nebylo nic výjimečného, kdyby ho ale letos neozvláštnilo přijetí eura:

„Je to dobrá věc. Usnadní to cestování i podnikání. Nevidím důvod, proč bychom euro neměli mít,“ myslí si Ivers, mladý student kybernetiky a elektroinženýrství.

O ekonomických problémech eurozóny ví, ale nepovažuje to za něco, co by mělo Litvě škodit.

Pro jeho zemi je prostě lepší euro přijmout, jinou cestu k budoucí prosperitě Ivers nezná. Nigole se narodila o hodně let dřív než Ivers a dnes učí historii na Vilniuské univerzitě. Ani ona ale nevidí důvod, proč euro nepřijmout:

Přehrát

00:00 / 00:00

Litevci začali platit eurem, ve Vilniusu natáčel zvláštní zpravodaj Vít Pohanka

„Jsem ráda. Pro nás je lepší euro zavést. Mají ho už v Estonsku a v Lotyšsku. Tak v tom nevidím žádný problém.“

Litva se na příchod eura navíc chystala už delší dobu.

„Byl to náš plán. Připravovali jsme se na to, a dokonce už jsme měli naději, že přijmeme euro v roce 2006. Ale tenkrát to nevyšlo, protože jsme nedokázali dát dohromady naši finanční politiku. Ale prošli jsme si tím a teď pro nás není žádný šok, když začneme platit eurem. Spíš to ukazuje, že je všechno v pořádku,“ vysvětluje Nigole.

Ta je smířená i s tím, že přijetí eura může znamenat zvýšení cen - i když to vláda popírá.

„Můj odhad - protože nemáme žádné oficiální údaje - je tak asi deset nebo patnáct procent. Je to problém. Ale já doufám, že se to později spraví a naše příjmy i ceny v eurech budou srovnatelné třeba s Německem. A podobné to bude v celé eurozóně,“ uzavírá optimisticky vysokoškolská učitelka Nigole.

Přijetí eura v Litvě neprovázely žádné viditelné nebo hlasité protesty euroskeptiků. Podle analytiků by měl ekonomický růst téhle malé pobaltské republiky letos přesáhnout tři procenta HDP. To je výrazně víc, než v co doufají ve většině zemí eurozóny.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme