V Řecku se otevřely stovky bankovních poboček. Ale jen pro důchodce

Řečtí penzisté si mohou ode dneška vybrat peníze z bank i bez platebních karet. Pro výplaty důchodů nechala vláda otevřít skoro tisíc poboček po celé zemi. Důchodce, kteří vlastní pouze penzijní knížky, od osmé hodiny ranní obsluhuje několik stovek expozitur Národní banky, 250 poboček největší řecké banky Pireus a stovky přepážek dalších peněžních ústavů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řečtí důchodci se přetahovali o pořadové lístky

Řečtí důchodci se přetahovali o pořadové lístky | Zdroj: Reuters

Od pondělního rána, kdy byly zavřené všechny banky a peníze později vydávaly jen bankomaty, zůstala řada důchodců zcela bez prostředků.

Někteří totiž nemají ke svým účtům debetní karty, a k penězům se tak nedostali. Proto jim vybrané banky vyplatí část důchodů přímo na přepážkách. Jednorázově dostanou 120 eur, tedy asi 3000 korun.

Před pobočkou Řecké národní banky v centru Atén ráno čekala asi stovka důchodců. Někteří dorazili i dvě hodiny před otevřením. Za první hodinu stihla banka obsloužit zhruba čtyřicítku klientů.

Důchodci se přetahovali o pořadové lístky a hned po otevření se tlačili do dveří. Správa banky proto musela přivolat policii k udržení pořádku. Čekající rozzlobilo, že si mohou vybrat jen 120 eur a nevědí, kdy dostanou další peníze.

Pro ostatní zákazníky zůstávají banky i nadále zavřené. Denně si mohou Řekové prostřednictvím bankomatů vybrat ze svých účtů 60 eur.

Řecku vypršela platnost záchranného programu a termín splátky dluhu MMF

Číst článek

Atény do úterní půlnoci nesplatily svou pohledávku vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a přišly i o záchranný program. Bankrot se ale stále snaží odvrátit. Ministři zahraničí eurozóny budou dnes prostřednictvím telekonference jednat o podmínkách návrhu na nový záchranný program.

Řecko se stalo první vyspělou ekonomikou v historii Mezinárodního měnového fondu, která včas nesplatila půjčku. Zařadilo se tak vedle například Zimbabwe, Súdánu nebo Kuby. Promeškaná řecká splátka je také největší, jakou kdy některá země fondu neuhradila.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme