V zahraničí je velký zájem o ojetá auta z Čech, může za to slabá koruna

V zahraničí stoupl zájem o české ojeté automobily. Zatímco před pěti lety se ročně vyvezlo 26 tisíc vozů, letos to podle odhadů bude více než trojnásobek. Může za to slabá koruna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily nabízené v autobazaru

Automobily nabízené v autobazaru | Foto: Jan Rosenauer

Díky současnému kurzu koruny, který Česká národní banka uměle oslabuje k hranici 27 korun za euro, se autobazarům ze zahraničí vyplatí nakupovat česká auta. Píše o tom deník E15.

Zájem je podle českých prodejců hlavně z Německa, Francie a Nizozemska. Některé tuzemské autobazary na zvyšující se poptávku zareagovaly třeba tím, že vytvořily exportní oddělení.

Podle autobazarů, které deník cituje, je největší poptávka po značkách Škoda, Volkswagen, Hyundai, Peugeot a Renault. Co se týče technického stavu, vedou auta stará do tří let, která mají ujeto do sta tisíc kilometrů.

V západoevropských zemích je teď navíc také nedostatek ojetých aut. Jde o důsledek nedávné ekonomické krize, která výrazně zasáhla především automobilový průmysl. Výrazně se tehdy snížil prodej nových aut a to se teď se zpožděním projevuje na trhu ojetých vozů.

Pro majitele českých autobazarů je to dobrá zpráva. Co se ale týče českého trhu, současná situace přispěje k tomu, že český vozový park ještě víc zestárne.

Mladší ojetiny se vyvážejí do zahraničí a v Česku zůstávají starší vozy. Do letošního září se import zvýšil téměř o čtvrtinu a polovina automobilů byla starší než deset let.

Průměrné stáří českého auta se tak přiblížilo k hranici 15 let. Průměr Evropské unie je 8 let.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme