Většina analytiků očekává, že Irsko požádá o pomoc

Situace Irska je velmi vážná. S odkazem na prémie, které po zemi za to, že jí půjčí, žádá trh, to včera přiznal irský ministr financí Brian Lenihan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Úroky, které investoři po Dublinu chtějí, se totiž ve čtvrtek v případě dluhopisů s desetiletou platností dostaly na 9 procent. A to je prémie, kterou žádali po Řecku těsně před tím, než požádalo o pomoc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irskou situaci okomentoval na Rádiu Česko portfolio manager společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška

Irsko má do poloviny příštího roku zajištěno financování. Většina analytiků oslovených agenturou Reuters přesto čeká, že do konce roku 2011 požádá o pomoc.

Za dost pravděpodobné to považuje i portfolio manager společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška. Ten ale irskou žádost o pomoc spíš očekává už koncem letošního roku, jak vyplynulo z jeho rozhovoru pro Rádio Česko.

„Nervozita finančních trhů v současné chvíli, která pramení z těžké irské situace, negativně ovlivňuje nejenom samotné irské dluhopisy, ale dále také kreditní marže, to znamená refinanční náklady dalších zemí v eurozóně, jejichž fiskální fundamenty nejsou úplně růžové. Jejich náklady tak rostou a tyto země si samozřejmě potřebují na trzích půjčovat i v této době.“

„To znamená, že i odtud může přicházet tlak na Irsko, aby se snažilo situaci vyřešit co nejrychleji, což by mohla být právě ta žádost o podporu ze strany ať ECB, nebo samotné Evropské komise,“ uvedl Ondřej Matuška.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme