Volkswagen může skandál s emisemi stát desítky miliard eur, odhadují analytici

Aféra s podvodným softwarem na měření emisí u automobilů koncernu Volkswagen trvá už tři týdny, investoři jsou ale stále nervózní a akcie jsou jako na houpačce. Pořád totiž není jasné, jaký konkrétní dopad bude kauza na automobilku mít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Zdroj: Reuters

Zájem o akcie koncernu se podle analytiků příliš nezměnil. Jak ale upozorňuje Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus, v současnosti akcie nakupuje jiný druh investorů.

„Ještě před tou kauzou to byl titul poměrně stabilní, takže do něj investovaly velké fondy, které právě vyhledávaly jakousi stabilitu na trhu a i menší výnos. Zatímco teď do něj investují spíše spekulativnější hráči, kteří se vyvezou na tom procentním růstu v jednom dni a potom titul rychle odprodávají, což následně zvyšuje rozkolísanost té samotné akcie,“ říká Šimara.

Navíc vedení firmy stále nezveřejňuje žádné zásadní nové zprávy, a tak finanční trhy reagují na každou drobnou informaci. Například včera nový ředitel německé automobilky Matthias Müller prohlásil, že by mělo většině dotčených vozů stačit přeprogramování softwaru. A akcie na to reagovaly osmiprocentním růstem.

Hlavní témata jsou stále otevřená

„Nicméně ta hlavní témata zůstávají stále otevřená - kolik vyměří regulátoři na jednotlivých trzích Volkswagenu pokutu a následně i to, v jakých zemích se budou podávat hromadné žaloby. Už teď se ví, že to bude určitě ve Spojených státech, ve Velké Británii i ve Francii,“ dodává analytik Jiří Šimara.

Analytici odhadují, že skandál může automobilku vyjít na desítky miliard eur. Třeba Marc-Rene Tonn ze společnosti Warburg Research odhaduje, že náklady na pokuty, právní spory a svolávání automobilů do servisů by mohly překročit 35 miliard eur, což je téměř bilion korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme