VW zastavil prodej nových aut s typem motoru, který umožňuje falšování emisních testů

Německá automobilka Volkswagen zastavila kvůli emisnímu skandálu prodej nových vozů s konkrétním typem motoru. Dotyčná šarže EA 189 totiž umožňuje manipulaci emisních testů. Německý koncern přiznal podvody při měření emisí v září poté, co ho z manipulací obvinily americké úřady. Skrývání nadlimitních hodnot oxidů dusíku umožňoval software instalovaný u 11 milionů naftových aut na celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen

Volkswagen | Zdroj: Reuters

Zákaz prodeje nových vozů s příslušným typem motoru platí pro celou Evropskou unii. Podle automobilky se to ale týká velmi omezeného počtu aut, která jsou aktuálně na skladě. K dispozici budou zákazníkům po nezbytné opravě.

Skandál s emisními manipulacemi zasáhl také přes milion aut z divize Škoda Auto.

V samotném Německu začnou od začátku příštího roku svolávat do servisů skoro dva a půl milionu vozidel s nepovoleným vybavením. Jak potvrdil spolkový ministr dopravy Alexander Dobrindt, firma bude muset provést nápravu u všech aut.

Kvůli skandálu klesla hodnota akcií VW zhruba o třetinu, podle automobilky ale kauza neměla aspoň v první polovině října vliv na poptávku po jejím zboží.

Volkswagen | Foto: Reuters

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme