'Vyhodit' zkušeného člověka je v Česku pro firmy výhodnější než jinde v Evropě

Propustit zkušeného pracovníka je v České republice pro podnik levnější než v jiných evropských zemích. U zaměstnanců bez praxe je to naopak. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte v 29 státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Síť spolupracujících právních kanceláří Deloitte Legal vypočítala náklady, které podnikům vzniknou kvůli propuštění různých kategorií zaměstnanců.

Náklady byly jak pracovněprávní, tak daňové. Například pojistné, které se musí odvádět z odstupného.

„Pokud zaměstnavatel v České republice propustí zaměstnance z organizačních důvodů, na rozdíl od běžné mzdy se z odstupného neplatí pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění. V našich výpočtech byla tato skutečnost zohledněna tím, že odstupné bylo levnější ve srovnání třeba s platbou, kterou zaměstnanec dostává během výpovědní doby,“ popisuje Lucie Rytířová, manažerka daňového oddělení Deloitte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dát výpověď zkušenému zaměstnanci je v Česku pro firmy výhodnější než jinde v Evropě, u pracovníků bez praxe je to naopak. Více Jitka Hanžlová

Česká republika má přitom po Litvě a Belgii největší náklady na propuštění zaměstnanců s krátkou praxí z organizačních důvodů.

Naopak ve srovnání s evropským průměrem je propouštění zkušenějších pracovníků s delší praxí pro české podniky podstatně levnější.

„Zatímco v České republice se náklady na propuštění zaměstnance, který má čtyři roky praxe, nebudou příliš lišit od nákladů na propuštění zaměstnance s jedenáctiletou praxí a budou představovat zhruba necelou polovinu jeho průměrného ročního výdělku, v Belgii budou u zaměstnance se čtyřletou praxí odpovídající náklady představovat zhruba dvě třetiny jeho roční mzdy, zatímco s jedenáctiletou praxí už 1,5násobek jeho ročního příjmu,“ vypočítává vedoucí týmu pracovního práva Deloitte Jan Procházka.

Je to dáno tím, že české pracovní právo mezi zaměstnanci málo rozlišuje, takže délka praxe, velikost zaměstnavatele nebo profese hrají z hlediska pracovněprávních nároků jen minimální nebo vůbec žádnou roli. V zahraničí bývá rozdílnost větší.

V Česku musí mít firmy k výpovědi důvod

Náklady na daně z příjmů a pojistné jsou při propouštění relativně nízké, nicméně zaměstnavatelé v České republice jsou znevýhodněni tím, že nemohou propustit zaměstnance bez udání důvodu, ale s vyšší kompenzací. Podmínky výpovědi jsou přitom hodně úzce vymezené.

„V Belgii není pro propuštění v první fázi potřeba vůbec žádný důvod, v České republice může zaměstnavatel dát výpověď jenom z určitého počtu důvodů,“ říká Jan Procházka a dodává:

„Například pokud propouštíte zaměstnance proto, že soustavně porušuje své povinnosti, české právo vyžaduje, aby předtím dostal upozornění na možnost výpovědi, které musí být písemné. V případě, že by se zaměstnanec dopustil porušení povinností, ale toto porušení nebylo v listině výpovědi přesně specifikováno, výpověď by byla neplatná.“

Pokud by zaměstnavatel nedodržel všechny formální požadavky, může dostat od inspekce práce pokutu až 2 miliony korun. Právní podmínky nerozlišují, zda je zaměstnavatel malou firmou s několika zaměstnanci, nebo velkým podnikem se stovkami pracovníků, což snižuje pružnost pracovního trhu a někdy i ochotu podniků zaměstnávat mladé lidi s krátkou nebo žádnou praxí.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme