Winterkorna kvůli skandálu s emisemi vyšetřuje prokuratura. Podvod přiznalo i Audi

Kauza dieselgate se rozšiřuje na další dceřiné automobilky koncernu VW. Ingolstadtské Audi hlásí 2,1 milionu aut, které nesplňují emisní normy. Z koncernu Volkswagen podle agentury Reuters kvůli skandálu odcházejí další vrcholní manažeři. Bývalého šéfa VW Martina Winterkorna už vyšetřují němečtí prokurátoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Winterkorn

Martin Winterkorn | Foto: Julian Stratenschulte | Zdroj: ČTK

Státní zastupitelství v Braunschweigu zahájilo vyšetřování bývalého šéfa koncernu VW Martina Winterkorna na základě několika trestních oznámení. Jedno podala sama automobilka.

Winterkorn se tím, že německá automobilka prodávala automobily s manipulovanými hodnotami emisí, údajně dopustil podvodu. Bývalý šéf koncernu dosud tvrdil, že o tom nic nevěděl.

Zastupitelství chce v rámci vyšetřování zjistit, kdo nese v aféře s emisemi hlavní vinu. Koncern během minulého týdne několikrát zdůrazňoval, že má velký zájem na rozpletení této aféry.

Superby, octavie i fabie. Dieselgate se týká více než milionu škodovek

Číst článek

Technickou zodpovědnost za zmanipulované emise u dieselového motoru typu EA 189 o objemu 1,6 respektive 2,0 litry přebírají šéfové vývoje Audi, Volkswagen a Porsche. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje píše, že je správní rada koncernu dočasně zbavila funkce.

Mluvčí Audi dnes uvedl, že motor s manipulujícím softwarem je ve 2,1 milionu aut. Jde o modely A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 a Q5. V západní Evropě se jedná o 1,42 milionu vozů, z toho 577 tisíc jezdí v Německu.

Skandál vypukl před více než týdnem, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů, tedy asi 438 miliard korun.

ČTK, Pavel Polák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme