Zbankrotoval vlastník vrtulníku, který se minulý týden zřítil v Norsku

Kanadská společnost CHC Group je v bankrotu. Patřil jí vrtulník, který se minulý týden zřítil na jihozápadě Norska. Při nehodě zahynulo 13 lidí. S dnešním bankrotem firmy ale toto neštěstí nemá spojitost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři na místě pádu vrtulníku na norském ostrově Turöy pátrají po pohřešovaných

Záchranáři na místě pádu vrtulníku na norském ostrově Turöy pátrají po pohřešovaných | Zdroj: ČTK

CHC Group po havárii vrtulníku v Norsku pozastavila provoz většiny svých strojů. Nebyla to ale příčina jejích existenčních potíží - ty se táhnou už delší dobu. Kanadská společnost se totiž specializuje na vrtulníkovou dopravu pro těžaře ropy. Létá například na ropné plošiny na moři a přepravuje tam zaměstnance a náklady.

„CHC Group je jednou ze dvou největších společnostní, které provozují dopravu na ropné plošiny. Ta druhá sídlí v texaském Houstonu. A obě dvě firmy se potýkají s velkými problémy,“ říká analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Právě úzká specializace firmy se ukázala být ohromnou slabinou CHC Group. Ceny ropy totiž dlouhodobě klesají a těžařské společnosti mají finanční potíže. A v první řadě se snaží snižovat náklady.

Znamená to, že celý sektor služeb pro těžbu ropy zažívá po letech prudkého růstu špatné časy. Zástupci odvětví odhadují, že nevyužita je nyní asi pětina světového počtu vrtulníků. Kanadská CHC měla 230 vrtulníků, ale zároveň velké dluhy - podle údajů ze začátku letošního roku činily v přepočtu 33 miliardy korun.

Nejde ale o první společnost, která doplatila na levnější ropu, největší potíže mají těžařské společnosti. Britsko-nizozemské Royal Dutch Shell i americké Exxon Mobil klesají zisky o více než polovinu, Britský gigant BP se propadl do ztráty.

Podle studie společnosti Deloitte je zhruba jedna třetina producentů ropy letos vážně ohrožena bankrotem. Ale potíže mají i celé státy. Třeba Rusko, Nigérie nebo Ázerbájdžán.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme