Fotbalisté v přípravě na ME přehráli Maltu 6:0. Schick se trefil při své premiéře, Rosický odehrál 66 minut

Česká fotbalová reprezentace sehrála na soustředění v Rakousku první generálku na červnové mistrovství Evropy ve Francii. V Kufsteinu zdolala Maltu vysoko 6:0, k čemuž jí gólem a asistencí pomohl i debutant Patrick Schick. Tomáš Rosický naskočil po zdravotních patáliích na 66 minut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi si v přípravě poradili s Maltou, před mistrovstvím Evropy je ještě čekají duely s Ruskem a Jižní Koreou

Češi si v přípravě poradili s Maltou, před mistrovstvím Evropy je ještě čekají duely s Ruskem a Jižní Koreou | Zdroj: ČTK

Tomáš Rosický se s kapitánskou páskou v základní sestavě národního týmu objevil po 350 dnech. Na hřišti nakonec vydržel déle než hodinu.

Pětatřicetiletý záložník, který se v polovině května po deseti letech rozloučil s Arsenalem, naposledy nastoupil v reprezentačních barvách 12. června loňského roku v kvalifikaci na Euro proti Islandu.

„Bylo tam pár kolmic. Ještě mi tam chybí takový ten timing, ale do toho se dostanu. Pro mě je důležitý, že tu přihrávku pořád vidím,“ komentoval Rosický po utkání.

Češi se v duelu s Maltou, v němž si brankář Petr Čech připsal rekordní 119. start, poprvé prosadili po patnácti minutách hry. Jaroslav Plašil napřáhl z velké vzdálenosti a s pomocí teče i brankové konstrukce poslal výběr Pavla Vrby do vedení.

O šest minut později zvýšil na 2:0 útočník pražské Slavie Milan Škoda, jehož na přední tyči přesným centrem z levého křídla našel sparťan Ladislav Krejčí.

Po půlhodině hry mohl Plašil opět skórovat, jenže brankář Malty Henry Bonello jeho volej z blízkosti penaltového putníku vytáhl nad břevno.

Roman Hubník se ale pět minut před koncem poločasu z blízkosti nemýlil. Stoper plzeňské Viktorie se na malém vápně položil do Plašilova centru, který k němu proletěl mezi hlavami Pavla Kadeřábka a Josefa Šurala.

Trenér Vrba po přestávce protočil sestavu. Rekordmana Čecha nahradil Tomáš Koubek, za Davida Limberského přišel Theo Gebre Selassie, za Jaroslava Plašila Vladimír Darida, za Šurala David Lafata, za Krejčího Jiří Skalák a za Škodu Tomáš Necid. V 66. minutě spolu s Kadeřábkem a Davidem Pavelkou vystřídal i Rosický, na jehož místo naskočil debutant Patrik Schick.

O osm minut později už Češi vedli 4:0, když Lafata po rohovém kopu nadvakrát dostal míč za Bonellova záda. Nejprve hlavičkoval do míst, kde se nacházel brankář Malty, ale prudkou dorážkou z blízka už rozvlnil síť.

V 81. minutě skóroval další střídající hráč Necid, který po Schickově přihrávce mířil z levé strany přesně ke vzdálenější tyči. I Schick se stihl při svém debutu prosadit, a to v první minutě nastavení po rohovém kopu. Češi porazili Maltu 6:0.

„Hlavně jsem rád, že jsme vyhráli a že se nám zápas vydařil podle představ. Moc práce jsem neměl,“ zhodnotil brankář Čech pro Český rozhlas.

Ze soupeřů Česka ze základní skupiny evropského šampionátu hraje v pátek večer přípravný duel i Chorvatsko, které ve 20:30 vyzve Moldavsko.

Turci už mají za sebou střetnutí s Anglií, jíž 22. května podlehli 1:2. V neděli narazí tým kouče Fatiha Terima na Černou Horu, Španělé budou hrát s Bosnou a Hercegovinou. Čechy v Rakousku čeká ještě jedno utkání, a to ve středu v Innsbrucku proti Rusku.

Přípravné fotbalové utkání v Kufsteinu (Rakousko):

ČR - Malta 6:0 (3:0)

Branky: 15. Plašil, 22. Škoda, 40. Hubník, 74. Lafata, 81. Necid, 90. Schick. Rozhodčí: Ouschan (Rak.). Bez ŽK. Diváci: 1000.

Sestavy:
ČR: Čech (46. Koubek) - Kadeřábek (65. Mareček), Sivok, Hubník, Limberský (46. Gebre Selassie) - Pavelka (65. Kolář), Plašil (46. Darida) - Šural (46. Skalák), Rosický (65. Schick), Krejčí (46. Lafata) - Škoda (46. Necid). Trenér: Vrba.

Malta:
Bonello (88. Haber) - Attard (46. Camilleri), Agius, Baldacchino, Z. Muscat, Failla (75. Camenzuli) - Kristensen (46. P. Fenech), Gambin (74. Cremona), Sciberras (90. Pisani), Briffa (62. R. Muscat) - Effiong (46. Mifsud). Trenér: Ghedin.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme