Putin vyzval separatisty, aby nechali obklíčené ukrajinské vojáky odejít

Ruský prezident Vladimir Putin požádal proruské povstalce na východě Ukrajiny, aby umožnili ukrajinským vojákům odejít z obklíčení u Ilovajsku. Zároveň vyzval ukrajinskou vládu, aby neprodleně zastavila útoky na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští dobrovolníci, příznivci proruských rebelů

Francouzští dobrovolníci, příznivci proruských rebelů | Zdroj: Reuters

Putin vyzval síly takzvané Novoruské republiky, aby se vyhnuly nesmyslným obětem a umožnily vojákům bezpečný odchod.

Vytvoření koridoru vůdce proruských povstalců na Ukrajině Alexandr Zacharčenko podpořil:

"Na doporučení prezidenta ruské federace Vladimira Putina souhlasím s vytvořením humanitárního koridoru pro ukrajinské vojáky, abychom se vyhnuli dalšímu krveprolití.“ Jeho reakci zveřejnila televizní stanice Rossija 24.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny sleduje zpravodaj Martin Dorazín

Podle Putina je očividné, že domobrana separatistů dosáhla významných vojenských úspěchů v odporu proti silové operaci Kyjeva, která je prý smrtelným nebezpečím pro obyvatelstvo Donbasu. Kyjev tvrdí, že navzdory přesile separatistů město Ilovajsk stále kontrolují ukrajinské složky.

Putin uvedl, že ukrajinští vojáci tam nebojují z vlastní vůle a přesvědčení, ale na základě rozkazu.

Obama pohrozil Rusku dalšími sankcemi kvůli Ukrajině

Číst článek

Proruské a ruské síly se podle ukrajinských zdrojů mezitím opevňují v čerstvě dobytém Novoazovsku na břehu Azovského moře, poblíž ruské hranice.

Podle médií se jednotky pohybují směrem k Mariupolu. V blízkosti tohoto přístavního města je přibližně 20 tanků. Jeho obyvatelé a obránci se připravují na možný útok a zaminovávají okolí celého přístavního města.

Část Doněcku je po včerejším mohutném ostřelování, které trvalo téměř celý den, bez vody a elektřiny. Hranici v oblasti Luhansku údajně překročila kolona ruských vozidel, tanků a vojáků.

Na straně povstalců Rusové

Povstalci na východní Ukrajině neskrývají, že na jejich straně bojují ruští vojáci. Nějakou dobu byli mimo jiné i členy praporu Vostok, později ale odešli a vytvořili vlastní oddíly.

„Jak jsem z toho pochopil, tak se nepohodli. Prapor Vostok tvoří z 90 procent místní lidé a Rusům bylo jedno, jestli v průběhu operace zničí důležité body jako například infrastrukturu, protože to nepovažovali za důležité, nebyla to jejich země,“ říká zvláštní zpravodaj Martin Dorazín, který mluvil s velitelem praporu Vostok Alexandrem Chodakovským.

Prapor Vostok je jednou z nejsilnějších samostatných vojenských formací v Doněcku a Doněcké oblasti. Chodakovskij uvádí, že nejde o radikální prapor.

„Jejich primárním cílem není zničit nebo porazit Ukrajinu a nastolit vlastní režim, ani odtrhnout oblast od Ukrajiny a připojit k Rusku, ale donutit ukrajinskou stranu, aby si s nimi sedla za stůl k rozhovoru a uzavřela s nimi příměří, když už ne rovnou mír. Ukrajinská strana ale na to neslyší, proto jsou vojáci připraveni bojovat dál,“ vysvětluje Dorazín.

Podle velitele prapor přechází od obrany ke kontra-ofenzivě, která bude záležitostí příštích dnů.

Důležité je podle Chodakovského obsazení Novoazovska, protože tím povstalci získali přístup k moři. Dalšími cíli jsou města po pobřeží Azovského moře – například Mariupol.

Ruský prezident dodal, že Moskva bude pokračovat v humanitární pomoci ruskojazyčným obyvatelům z východu Ukrajiny. Další konvoj zamýšlí vypravit do konce týdne.

Vývoj na východě Ukrajiny. Kyjev potvrdil pád Novoazovska, úspěchy separatistů přičítá zásahu ruských jednotek. | Foto: ČTK

Proruské a ruské síly dobyly Novoazovsk

Martin Dorazín, Tea Veseláková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme