EXKLUZIVNĚ: Rodí se naše armáda, přejdeme do ofenzivy, říká velitel proruských separatistů

Rusové v jednotkách separatistů jsou jen dobrovolníci, tvrdí velitel jejich praporu Alexandr Chodakovský. Ruská strana podle něj tají informace o nasazení vojáků na Ukrajině i před proruskými jednotkami. S Chodakovským, bývalým ministrem bezpečnosti tzv. Doněcké lidové republiky a současným velitelem praporu Východ, mluvil zvláštní zpravodaj v Doněcku Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Chodakovský je velitelem největšího samostatného vojenského uskupení na východě Ukrajiny

Alexandr Chodakovský je velitelem největšího samostatného vojenského uskupení na východě Ukrajiny | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Alexandr Chodakovský je velitelem největšího samostatného vojenského uskupení na východě Ukrajiny – jeho prapor Východ čítá 1300 mužů, většinou bývalých profesionálních vojáků.

Iniciativu ruského prezidenta Vladimíra Putina, který povstalce vyzval, aby umožnili ukrajinským vojákům odchod z obklíčení u Ilovajsku, hodnotí jako rozumnou výzvu k humánnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj v Doněcku Martin Dorazín hovořil s bývalým ministrem bezpečnosti tzv. Doněcké lidové republiky a současným velitelem praporu Východ Alexandrem Chodakovským

„Z taktického hlediska to může být snaha vytlačit zbývající ukrajinské jednotky z vesnic a měst, konkrétně z Ilovajsku,“ domnívá se voják.

Podle něj jsou totiž ztráty těch, kdo dobývají obsazené město, asi sedmkrát vyšší než ztráty obránců.

„Náš protivník je teď ve městě, abyste ho odtud dostali pryč, musíme mít velkou převahu. Proto chceme otevřít humanitární koridory, aby jejich i naše ztráty byly co nejmenší,“ vysvětluje.

Už i ukrajinská strana přiznává, že se konflikt nevyvíjí v její prospěch. Velitel povstaleckého batalionu Východ Alexandr Chodakovský to přičítá slábnoucímu bojovému duchu vládních sil a posilování sil tzv. Doněcké a Luhanské lidové republiky.

„Rodí se naše armáda, zbavili jsme se neschopných lidí a ti schopní už získali bojové zkušenosti. Intenzivně zvyšujeme také počty zbraní a vojenské techniky. Armáda – byť nepočetná ve srovnání s ukrajinskou – začíná být plnohodnotným vojskem,“ říká velitel praporu Východ.

Putin vyzval separatisty, aby nechali obklíčené ukrajinské vojáky odejít

Číst článek

Zvítězit nad armádou, která navíc ovládá velkoměsta, je podle Chodakovského prakticky nemožné. „Takže se nedá mluvit o naší porážce, naopak teď začneme sami přecházet do protiofenzívy,“ prorokuje.

„Většina území našich oblastí je stále pod kontrolou ukrajinských vojsk a nebylo by správné dělit kůži medvěda, kterého jsme ještě neulovili. Z dlouhodobého hlediska je naším cílem vytěsnění ukrajinské armády za hranice Doněcké a Luhanské oblasti,“ dodává.

Velitel Chodakovský nepopírá, že na východní Ukrajině bojují ruští vojáci. Podle jeho slov jde o dobrovolníky a jejich počet stále roste.

Alexandr Chodakovský je velitelem největšího samostatného vojenského uskupení na východě Ukrajiny | Foto: Martin Dorazín

„Pokud mám mluvit o nasazení pravidelné ruské armády, mohl bych se odpovědi elegantně vyhnout, ale nechci,“ říká velitel.

Ruská strana podle něj informace o nasazení vojáků tají i před proruskými jednotkami. „Není tajemstvím, že i v našich řadách působí zpravodajská služba protivníka, a lidé, kteří nejsou naší věci naklonění. Můžeme spekulovat a domýšlet se, ale nic víc,“ tvrdí Chodakovský.

Ruskou účast v bojích ale nepopírá. „Ruské zájmy v našich oblastech a na Ukrajině jsou zcela jasné a přímé. Jsme sousedé a Rusko z bezpečnostního hlediska musí tak či onak ovlivňovat veřejné mínění, nálady a zdejší struktur,“ říká velitel praporu Východ.

„My nemáme žádnou zkušenost s formováním státu. Lidé, kteří jsou v jeho čele, mají v lepším případě zkušenost s vedením třicetičlenného kolektivu. Je proto zcela rozumné, že se obracíme s různými žádostmi o pomoc k Rusku,“ vysvětluje.

Velitel praporu Východu Alexandr Chodakovský přesto vidí budoucnost Donbasu ve spojení s Ukrajinou a s dobrými vztahy k Rusku.

S Alexandrem Chodakovským hovořil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na východní Ukrajině Martin Dorazín | Foto: Martin Dorazín

Konflikt na východě Ukrajiny už má podle OSN nejméně 3000 obětí

Číst článek

Vývoj na východě Ukrajiny. Kyjev potvrdil pád Novoazovska, úspěchy separatistů přičítá zásahu ruských jednotek. | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme