Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných mocností, vzkazuje Putin Západu

Válka slov kolem Ukrajiny se dál stupňuje. Šéf NATO Anders Rasmussen obvinil Rusko, že do očí bijícím způsobem porušuje suverenitu sousední země, když tam podniká vojenské operace na podporu povstalců. A z druhé strany přišla rázná odpověď - prezident Putin Západ varoval, že není radno zahrávat si s jadernou velmocí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v Minsku

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu v Minsku | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK

"Rusko je jedna z nejsilnějších jaderných mocností, to nejsou slova, ale fakt. Tento potenciál posilujeme. A naši partneři, ať už jejich vlády mají jakoukoliv politiku, musí pochopit, že by se neměli s námi pouštět do otevřeného vojenského konfliktu," prohlásil ruský prezident na letním táboře prokremelského mládežnického hnutí.

Vladimir Putin přitom zdůraznil, že Rusko prý nikomu nevyhrožuje a nechce se nechat do podobného střetu vtáhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Putinova slova a vývoj na východě Ukrajiny komentoval v Hlavních zprávách Petr Kolář, bývalý český velvyslanec v Moskvě i Washingtonu

Podle bývalého českého velvyslance v Rusku i USA Petra Koláře byla Putinova slova jasným vzkazem NATO, které uvažuje o posílení své přítomnosti ve východní Evropě a zřízení nových aliančních základen.

„Kromě toho ta situace, která je na východě Ukrajiny, kdy už nezpochybnitelně dochází k intervenci ruských ozbrojených sil, tak on (Putin) tím vlastně říká: My tady dál budeme operovat a dejte si pozor, abyste nezapomněli na to, kdo vlastně jsme,“ komentoval Kolář vyjádření šéfa Kremlu.

Podle Putina není hranice s Ukrajinou jednoznačná. Nejasnosti jsou i jinde v Rusku

Číst článek

Bývalý český velvyslanec si myslí, že Aliance by měla odpovědět nejen deklaratorním, ale faktickým rozhodnutím o tom, jak podpořit ukrajinskou armádu.

„Bohužel Ukrajina není členskou zemí NATO, v roce 2008, kdy o členství spolu s Gruzií žádaly, tak jsme jim to ještě neumožnili. Nicméně teď se k tomu vracíme a Ukrajina sama pod tlakem situace uvažuje o tom, že si znovu podá přihlášku,“ připomněl Petr Kolář.

EXKLUZIVNĚ: Rodí se naše armáda, přejdeme do ofenzivy, říká velitel proruských separatistů

Číst článek

NATO by podle jeho slov mělo umět Ukrajině pomoct jakožto svému spojenci. Rozhodující je posílit kapacitu ukrajinské armády.

„Vezměte si, že povstalci disponují těžkou vojenskou technikou, a proti nim často ukrajinská armáda vypadá jako kavalérie. Takže posilovat jejich kapacity, posilovat jejich schopnosti, pomoci všemi možnými prostředky, jak finančními, tak i vojenskými, aby Ukrajina byla více bojeschopná a obranyschopná – aby mohla dál bránit svoji státní suverenitu a územní integritu,“ řekl bývalý velvyslanec Kolář.

Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme