Žilina prodává obytný komplex pro manažery automobilky Kia, není ale zájem

Slovenská Žilina prodává za zhruba 400 milionů korun bytový komplex, ve kterém dnes bydlí manažeři korejské automobilky Kia. Město totiž potřebuje státu vrátit peníze, za které před osmi lety rozsáhlý areál postavilo. A tak Žilina vyhlásila na prodej vesničky, kterou si dnes Kia pronajímá, veřejnou obchodní soutěž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na část korejské vesnice pro manažery automobilky Kia v Žilině

Pohled na část korejské vesnice pro manažery automobilky Kia v Žilině | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Malá vesnička Krasňany leží pod hřebenem pohoří Malá Fatra.

Hudba z místního tlampače doléhá až k oplocenému areálu, který stojí hned v sousedství.

Ochranka však zpravodaje Českého rozhlasu dovnitř nepustí. „Můžete si vše prohlédnout i vyfotit, ale jen za plotem,“ říkají hlídači.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bytový komplex, ve kterém v Žilině bydlí manažeři automobilky Kia, je na prodej. Na místo se byl podívat slovenský zpravodaj Petr Vavrouška

Když Žilina vábila automobilku Kia, postavila pro korejské zaměstnance a vedení firmy 7 bytovek, 9 rodinných domů, bazén a tenisové kurty.

Peníze jí na výstavbu půjčil tehdy stát, který chce ale 17,5 milionu eur zpět.

Primátor Žiliny Igor Choma není v lehké situaci.

„Do konce roku musíme peníze vrátit a zároveň o celý obytný komplex není zájem,“ vysvětluje Choma.

Veřejná obchodní soutěž končí už zítra. Bude platná, pokud se přihlásí alespoň dva zájemci o vesničku. Žilina za ni chce v přepočtu 400 milionů korun. Zatím ale bytový komplex nikdo nechce.

„Jediná možnost je, že by do toho šel nějaký developer nebo realitní společnost. Faktem ale je, že to je trochu z ruky, že to není v centru, blízko města. A svoji roli může hrát také mentální problém, že ne každý by chtěl bydlet po Korejcích,“ dodává Choma.

Logicky by tedy měli v oplocené a hlídané vesnici zůstat právě Korejci. Momentálně si areál pronajímá automobilka Kia pro zhruba sto svých manažerů.

Dopravní značka v korejštině při výjezdu z areálu bytového komplexu manažerů automobilky Kia v Žilině | Foto: Petr Vavrouška

Firma ale o koupi zatím neuvažuje, i když se mluvčí společnosti Josef Bačé vyhnul přímé odpovědi.

„Naše společnost nepovažuje za vhodné komentovat prodej obytného souboru v Krasňanech během probíhající obchodní soutěže,“ sdělil stručně.

Kia má údajně zájem na dalším dlouhodobém pronájmu. Na ulici určitě korejští manažeři a také prezident společnosti neskončí.

„Myslím si, že určitě ne. Oni si hledají paralelně i jiné možnosti, kam by mohli umístit své lidi. Proto chceme také uzavřít obchodní soutěž, abychom jim mohli říct, jestli pokračujeme v pronájmu, nebo ne,“ konstatuje žilinský primátor.

Korejská komunita se za 8 let se slovenským prostředím moc nesžila.

„Málo k nám chodí. Ještě, když byl obchod na jiném místě, tak si koupili třeba cigarety, ale jinak nepřijdou. Jako by tady ani nežili,“ uzavírá prodavačka v jediném obchodě ve vesnici.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme