Porošenko tvrdí, že Ukrajina dostane zbraně od 'řady států NATO'

Ukrajina se prý dohodla s „řadou států NATO“ na přímých dodávkách moderních zbraní, které Kyjevu pomohou ubránit se ofenzivě povstalců na východě země a zvítězit. V projevu k bojovníkům ukrajinské Národní gardy a domobrany to dnes oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dřívější informace o zbrojních dodávkách na Ukrajinu přitom čtyři státy NATO v neděli popřely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják

Ukrajinský voják | Zdroj: Reuters

„S řadou států NATO se nám podařilo dohodnout o přímých dodávkách moderních zbraní, které nám pomohou ubránit se a zvítězit,“ uvedl Porošenko v projevu, jehož výňatky zveřejnila prezidentská kancelář.

„Spoléháme sice jen sami na sebe, ale finanční a vojenská technická pomoc je pro nás životně důležitá. A my ji dostaneme,“ konstatoval prezident.

Porošenkův poradce, bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko, o víkendu prohlásil, že na podporu boje proti proruským separatistům získá Ukrajina zbraně a vojenské poradce z pěti států Severoatlantické aliance.

Mělo údajně jít o USA, Polsko, Francii, Itálii a Norsko. Všechny tyto státy s výjimkou Francie ale Lucenkovu informaci obratem popřely. Mluvčí francouzské vlády odmítl zprávu komentovat.

EU schválila nové sankce proti Rusku, zatím ale nevstoupí v platnost

Číst článek

K otázce poskytnutí zbraní Kyjevu se některé západní země stavějí dlouhodobě odmítavě. Německá kancléřka Angela Merkelová již na konci srpna dodávky zbraní striktně odmítla. Podle italské vlády státy NATO sice připravují balíček vojenské pomoci, ta ale „není určena k zabíjení“.

Porošenko dnes v projevu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly stojí před reformou, která má zasáhnout jak taktiku, tak strategii vedení boje. Právě těmto cílům má podle něj rozšíření spolupráce s NATO sloužit.

Porošenko nařídil posílit obranu Mariupolu. Příměří na Ukrajině ale stále platí

Číst článek

Příměří se podle ukrajinské hlavy státu vcelku dodržuje – s výjimkou přestřelek v okolí Doněcku a Mariupolu. Klid zbraní ale podle Porošenka nesmí bdělost vojáků oslabit. „Dobře známe svého nepřítele i cenu jeho slov. Nemáme žádné iluze, ale naději si uchováváme,“ dodal prezident.

Porošenko rovněž oznámil, že v nejbližší době očekává příjezd další skupiny pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří mají na východě Ukrajiny klid zbraní monitorovat. Jejich počet se má zhruba zdvojnásobit na 500.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme