Separatisté na Ukrajině odmítají říjnové volby, chystají vlastní

V oblastech východní Ukrajiny, kde se dodržuje příměří, začala ukrajinská armáda stahovat těžké zbraně z frontové linie. Druhá strana konfliktu, tedy proruští separatisté, oznámili, že udělají totéž, ale jen v místech, odkud opravdu ukrajinské jednotky odjedou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská armáda začala stahovat těžké zbraně z frontové linie

Ukrajinská armáda začala stahovat těžké zbraně z frontové linie | Zdroj: Reuters

Podle dohody má vzniknout mezi oběma stranami třicetikilometrové nárazníkové pásmo tím, že všichni ustoupí o 15 kilometrů.

Zatím tak Kyjev i separatisté více méně dodržují podmínky příměří dohodnuté v Bělorusku, včetně pokračující výměny zajatců. Další kolo jednání o budoucnosti Donbasu ale bude mnohem náročnější.

Povstalci požadují zvláštní status pro celý Donbas. Kyjev ale nabízí jen oblasti, které fakticky ovládají, což je pouze zlomek celkového území.

Centrální vláda výměnou za větší autonomii trvá na zachování celistvosti Ukrajiny. To však podle posledních vyjádření povstaleckých předáků také bude předmětem sporu.

Separatisté totiž o Ukrajině mluví jako o sousedovi, odmítají se účastnit říjnových parlamentních voleb a místo toho chtějí v listopadu vypsat volby vlastní.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme