Europol při obřím zátahu zatkl přes tisíc lidí, zasahoval i v Česku

Evropský policejní úřad Europol při největším zátahu proti organizovanému zločinu ve své historii zasahoval ve 34 zemích včetně Česka a zatkl 1027 lidí. Podle vedení Europolu operace nazvaná Archimedes trvala devět dní a zaměřila se především na drogy, obchod s lidmi, podvody, daňové úniky a krádeže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřensko - zabavené drogy

Hřensko - zabavené drogy | Foto: Policie ČR

"Je to největší jednotně koordinovaná akce proti organizovanému zločinu, jaká kdy byla v Evropě provedena," prohlásil šéf Europolu Rob Wainwright.

"Odhalili jsme integrovanou podzemní nelegální ekonomiku, která využívá například volný pohyb osob nebo bankovní systém. Připravili jsme operaci, jejímž cílem bylo zasáhnout tuto kriminální infrastrukturu současně na celé řadě jejích míst. Nejen proto, abychom zatkli co nejvíc lidí, ale také abychom mohli rozplést tuto složitou síť organizovaného zločinu,“ dodal.

Za spolupráce policejních orgánů členských zemí EU a dalších států včetně Austrálie a USA se například podařilo zabavit stovky kilogramů drog, velké obnosy peněz v hotovosti a další majetek a zachránit z rukou převaděčů 30 romských dětí. Celkem se zasahovalo na více než 260 místech.

Mezi podezřelými není nikdo z Česka. Podle Jany Macalíkové z Policejního prezidia se čeští policisté zaměřili na drogovou problematiku a obchod s lidmi:

„Z drogové oblasti policisté zejména zintenzivnili kontroly na drogových trasách. Konkrétně se zaměřili na trasu z Jižní Ameriky přes Letiště Václava Havla, kde se kontroly uskutečnily ve spolupráci s celní správou. Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se věnovali zejména obchodu s lidmi, a proto provedli kontroly ve 40 nočních podnicích po celé České republice.“

Operace probíhala od 15. do 23. září a velení Europolu ji řídilo z nizozemského Haagu.

ČTK, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme