Gripeny odletěly na islandskou misi. Budou tam hlídat vzdušný prostor

Pět nadzvukových letounů Jas-39 Gripen v poledne opustilo vojenskou základnu v Čáslavi a zamířilo na Island, kde budou plnit sedmitýdenní misi. Čas odletu se kvůli špatnému počasí nad Severním mořem několikrát měnil, původně měly stroje odstartovat ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět letounů Jas-39 Gripen odletělo na několikatýdenní misi na Island

Pět letounů Jas-39 Gripen odletělo na několikatýdenní misi na Island | Zdroj: ČTK

„Potom se čekalo na rozhodnutí o času odletu, které proběhlo zhruba v 8 hodin ráno. Rozhodlo se, že nejvýhodnější okno vzhledem k povětrnostním podmínkám bude při vzletu z čáslavské základny ve 12 hodin a ve 12.10,“ upřesnil velitel základny Ondřej Rejman.

České stíhačky by měly až do prosince hlídat islandský vzdušný prostor, ve kterém údajně narůstají aktivity ruských sil.

„Bude to jako klasická ostraha vzdušného prostoru. Bude z původně plánovaného období prodloužena. To je i náš příspěvek ke zhoršené bezpečnostní situaci. Island může někomu připadat vzdálený, ale není to tak úplně pravda. Je to také země, která registruje poměrně častá narušení svého vzdušného prostoru ruskými stíhačkami,“ potvrdil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Pět letounů Jas-39 Gripen odletělo na několikatýdenní misi na Island | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme