Někdejší šéf rumunského komunistického lágru stane po letech před soudem

Rumunská justice bude rozhodovat o jednom z hlavních viníků zločinů komunismu. 25 let po svržení diktátora Ceausesca totiž stane před soudem bývalý šéf nechvalně proslulé věznice určené pro politické vězně. Alexandru Visinescu je obviněný ze zločinů proti lidskosti, podle obžaloby odpovídá za smrt odsouzených i za jejich týrání. On sám ale veškerou vinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandru Visinescu je obviněný ze zločinů proti lidskosti, on sám ale veškerou vinu odmítá

Alexandru Visinescu je obviněný ze zločinů proti lidskosti, on sám ale veškerou vinu odmítá | Zdroj: Reuters

Visinescu už dříve prohlásil, že vždy pouze „plnil rozkazy nadřízených". Od médií přesto dostal přezdívku ‚řezník‘, i proto se právě na novináře cestou k soudu obořil:

"Nechte mne být, nechte mne být," volal Visinescu před týdnem na reportéry, když se poprvé u soudu, který byl odložen právě na dnešek, objevil.

Některá média ale naopak proces označují za rumunský Norimberk, srovnávají ho tedy se soudem nad nacistickými zločinci po 2. světové válce.

Visinescu stál v čele nechvalně proslulé věznice Ramnicu Sarat v letech 1956 až 1963. Za tuto dobu zemřelo na následky týrání a špatného zacházení nejméně 14 vězňů. Na mnoha dalších zanechalo mučení trvalé následky, a to psychické i fyzické.

I když dnes už žije jen jediný bývalý vězeň z Ramnicu Sarat, který ještě může popsat osobní zkušenosti z nelidského zacházení v tomto komunistickém lágru, kde odsouzení nesměli v celách přes den ani sedět nebo se dívat z okna, tak obvinění vznášejí i pozůstalí těch, co už zemřeli.

Od konce 40. let minulého století poslal totalitní režim v Rumunsku za mříže na 600 tisíc disidentů, z nejvyšších představitelů ale dosud nebyl prakticky nikdo odsouzen. Samotný diktátor Ceausescu byl v prosinci 1989 popraven.

Spravedlnost se v Rumunsku snaží dostihnout celkem 35 osob ve věku 81 až 99 let. Rumunští historici to považují bez ohledu na jejich vysoký věk hlavně za morální satisfakci.

Komunistický režim v Rumunsku patřil k nejbrutálnějším, vše ovládala tajná policie Securitate. Každý třicátý Rumun byl v 80. letech jejich informátorem, šlo tedy o přibližně 600 tisíc donašečů.

I proto tato země žádnou tlustou čáru za temnou minulostí dosud neudělala, navíc Institut pro vyšetřování zločinů komunismu vznikl v Bukurešti až v roce 2006. Právě až tento úřad teď připravuje podklady pro obvinění někdejších pohlavárů a přisluhovačů totalitního režimu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme