Merkelová poprvé připustila vystoupení Velké Británie z Evropské unie

Německá kancléřka Angela Merkelová adresovala britskému premiérovi Davidu Cameronovi dosud nejostřejší varování ohledně setrvání Británie v Evropské unii. Podle ní se ostrovní stát blíží kvůli svým radikálním požadavkům bodu, z něhož není návratu. Spor se týká volného pohybu osob, který Merkelová považuje za nedotknutelný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Londýně setkala s britským premiérem Davidem Cameronem

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Londýně setkala s britským premiérem Davidem Cameronem | Zdroj: Reuters

Nepříjemná soukromá konverzace dua Merkelová – Cameron se údajně odehrála minulý měsíc na summitu Evropské unie.

Německý Der Spiegel cituje nejmenované vládní zdroje. Podle nich Merkelové velmi vadí, že Cameron voličům slibuje zavedení početního stropu pro obyvatele členských zemí unie, kteří míří do Británie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu Camerona a Merkelové ohledně přistěhovalectví mluvili londýnský zpravodaj Jiří Hošek a poradce pro strategické otázky Petr Robejšek

„Pokud by se britský premiér i nadále snažil omezit volný pohyb osob, Německo by přestalo bojovat za udržení Británie uvnitř osmadvacítky,“ uvádí londýnský deník The Times.

„Volný pohyb osob nelze omezit, protože jde o jeden ze základních principů evropské integrace,“ řekl listu německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Zaznívají hlasy, že vystoupením z EU by Londýn nebyl už tak důvěryhodné finanční centrum jako je tomu teď. Například některé největší americké banky se podle německých zpráv připravují na to, že kdyby se Velká Británie dostala do izolace nebo dokonce vystoupila z Unie, přesunuly by se jejich centrály do Irska.

Bojovník za britské zájmy

Cameronův kabinet ztrácí společenskou podporu, protože se mu nedaří omezit přistěhovalectví. Uvažovalo se proto o zavedení kvót pro nekvalifikovanou pracovní sílu z EU. Tato varianta podle Suday Times již ale padla. Plán B byl imigranty z Evropské unie po třech měsících vyzvat k odjezdu ze země, pokud by se dotyční nedokázali v Británii uživit. To by ale vyžadovalo změnu stávajících unijních pravidel.

Britská vláda již podstatně zpřísnila pravidla čerpání podpory v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek. Nová pravidla platí od dubna letošního roku. Jestli novinka snížila zájem občanů zemí EU o přicestování do Británie, statistiky zatím nezaznamenaly.

Podle poradce pro strategické otázky Petra Robejška se ale otázka přistěhovalectví nestane důvodem pro vystoupení Británie z EU:

„V mých očích to bude celý okruh důvodů, který nakonec více nebo méně rychle povedou k tomu, že Velká Británie Evropskou unii opustí. Momentálně jde ale spíše o to, že se Cameron snaží vytvořit dojem, že hrdinně bojuje za britské zájmy. To ukázal již svým velmi emotivním výstupem v Bruselu ohledně dvou miliard eur, které odmítá EU zaplatit.“

„Cameron dobře ví, že je ve slepé uličce. Má jednak velmi silné protievropské křídlo ve své straně, v zátylku mu pak sedí UKIP. Strana zabodovala ve volbách do evropského parlamentu a je samozřejmě ještě ostřejším bojovníkem proti setrvání v Evropaké unii,“ uvádí Robejšek.

Jiří Hošek, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme