Ruská televize ukázala údajné snímky sestřelení MH17, jde ale o fotomontáž

Ruská státní televize odvysílala záběry, které údajně dokazují, že malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě v červenci sestřelila stíhačka MiG-29. Snímky ale jako důkaz vůbec nepůsobí. Ruští blogeři odhalili, že jde o jasný podvrh. A i ruská televize přiznala, že „pravost snímku je nutné ještě ověřit“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská televize zveřejnila údajný snímek ze sestřelení malajsijského letadla, podle všeho jde ale o podvrh

Ruská televize zveřejnila údajný snímek ze sestřelení malajsijského letadla, podle všeho jde ale o podvrh | Foto: Rossija 24

Černobílý snímek údajně zachycuje stíhačku v okamžiku odpálení protiletadlové střely směrem k civilnímu boeingu. Podle televize jde o MiG-29, odborníci se přiklánějí k letounu Su-27.

Se senzačním odhalením přišel včera večer známý ruský propagandista Michail Leontěv. Je to hlavní Putinův spojenec, ale prokázal mu medvědí službu. Leontěv v ranní kocovině přiznal, že neví, odkud fotky jsou, ani kdo je člověk, který je poslal.

„To všechno bude pracovat spíš proti Putinovi,“ řekl Českému rozhlasu bývalý vicepremiér Boris Němcov, který jako první veřejně zapochyboval o pravosti satelitního snímku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záběrech odvysílaných ruskou televizí mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Ruští blogeři na snímku našli mnoho nesrovnalostí a chyb. Jde jak o pozici obou letounů, tak například o to, že boeing na snímku prolétá nad doněckým letištěm, zatímco ten skutečný byl sestřelen 50 kilometrů od tohoto města.

„Při detailním prozkoumání se ukázalo, že je to padělek nahrubo zpatlaný ve Photoshopu,“ uvedl například známý ruský bloger Ilja Varlamov na serveru Livejournal. Především poukazuje na to, že snímek byl pořízen z map společnosti Google v roce 2012.

Kromě toho „útočící“ stroj na obrázku podle něj není žádný MiG, ale nejspíše Su-27. Dokládá to i ukázkou, jak oba letouny vypadají na záběrech ze satelitů, a srovnáním se záběrem údajně střílejícího letadla MiG-29.

Na „usvědčujícím snímku“ ale nesedí i další věci. Například čas, který je na něm uveden - UTC 1:19:47 (2:19:47 SEČ). Musela by proto být noc. Skutečný čas pádu letounu byl ale ve 13:21 UTC.

„Už nikdo ani příliš nedbá o to, jak kvalitní budou takto fabrikované takzvané důkazy. Ti, kteří své vládě věří, tomu uvěří a bude to pro ně další pádný argument, a ti co nevěří propagandě, to stejně ‚nesežerou‘,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Letadlo Malajsijských aerolinií na pravidelném letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru se zřítilo 17. července u vesnice Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, v oblasti ovládané proruskými separatisty. Zemřelo všech 298 cestujících, na palubě byli hlavně Nizozemci, Malajsijci a Australané. Vyšetřování zatím potvrdilo jen zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“.

Podle něj by mohlo náhlé objevení snímků souviset s probíhajícím summitem G20 v australském Brisbane.

„Australský premiér Abbott už předem upozornil, že položí ruskému prezidentu Putinovi pár tvrdých otázek týkajících se právě boeingu, na jehož palubě byli i Australané,“ upozorňuje Dvořák.

Důkaz o sestřelu malajsijského letadla ale zatím nezveřejnily ani Spojené státy. Tvrdí, že mají záběr odpálené rakety z pozemního systému Buk, dosud ho ale neukázaly.

„Američané už několikrát přišli s tažným vozidlem, které veze systém BUK, ale samotné odpálení rakety zatím neukázali. Co je samozřejmě věc, která mluví ve prospěch všech takových konspiračních teorií,“ míní komentátor Libor Dvořák.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo, Libor Dvořák, mka, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme