Ruská anexe Krymu byla agresí, shodli se prezidenti zemí Visegrádské čtyřky

Prezidenti zemí Visegrádské čtyřky označili jednomyslně ruskou anexi Krymu za agresi. Na bratislavské schůzce u příležitosti 25. výročí od pádu komunismu také vyjádřili podporu ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti zemí Visegrádské čtyřky a Ukrajiny se sešli v Bratislavě

Prezidenti zemí Visegrádské čtyřky a Ukrajiny se sešli v Bratislavě | Zdroj: Reuters

„Řekl jsem panu prezidentovi Porošenkovi, že kdybych byl ukrajinský občan, volil bych v parlamentních volbách jeho blok. Protože chci věřit, že vstoupí do dějin jako prezident míru, nikoli jako prezident války,“ řekl český prezident Miloš Zeman.

Porošenka pozval do Bratislavy slovenský prezident Andrej Kiska záměrně. Chtěl společně s ním oslavit 25. výročí pádu komunismu.

„Všechny naše země, země Visegrádské čtyřky, potvrdily, že to, co se událo na Ukrajině, co se událo na Krymu, byla anexe a agrese,“ popsal dění na Ukrajině za všechny státníky slovenský prezident.

„Všechny země Visegradské čtyřky se společně shodly na tom, že sankce byly potřebné a jsou tou cestou, když politický dialog končí a už není další cesty k dialogu,“ vysvětlil Andrej Kiska.

Večer už se prezidenti věnovali oslavám výročí sametové revoluce. Andrej Kiska věří, že nynější situace na Ukrajině bude mít podobně šťastný konec. „Lidé na Ukrajině chtějí jít naší cestou, cestou k demokratické a svobodné Evropě,“ zdůraznil.

Petro Porošenko, Andrej Kiska | Foto: Reuters

Petr Vavrouška, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme