Rusko nebude podle Lavrova prosit Západ, aby odvolal sankce

Moskva se podle ruského ministra zahraničí nechystá prosit Západ, aby zrušil jednostranné sankce. Sergej Lavrov to řekl v Minsku na schůzce s běloruským protějškem Vladimirem Makejem. Ten upozornil, že na východě Ukrajiny zatím vítězí logika války nad logikou míru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov se ještě dnes vrátí z Minsku do Moskvy, kde ho čeká pracovní večeře s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

Lavrov předeslal, že od jednání nelze očekávat žádný průlom v ukrajinské otázce, důležité ale je, že Rusko, Německo a další země Evropské unie pokračují v dialogu.

Ruský ministr zahraničí nepovažuje za nutné svolávat zvláštní mezinárodní konferenci o Ukrajině. „Nač vynalézat kolo, když je tu minský formát,“ řekl Lavrov.

Ukrajina ale zatím žádnou další minskou schůzku svolat nechce. Podle Kyjeva se musí nejprve splnit minské dohody uzavřené na počátku září.

Ty zahrnují nejen příměří, ale také vznik nárazníkové zóny mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty a stažení zbraní o 30 kilometrů.

Steinmeier: oběd v Kyjevě, večeře v Moskvě

Válka na východě Ukrajiny bude hlavním a asi jediným tématem cesty šéfa německé diplomacie do Kyjeva a Moskvy. Německo znepokojila téměř čtyřhodinová bezvýsledná debata kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na summitu G20 v Austrálii.

A nejen to. V Kyjevě bude Frank-Walter Steinmeier jednat o ekonomické blokádě Donbasu, kterou vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko, aby odstřihl finanční zdroje povstalců i tamního obyvatelstva.

Porošenko také prohlásil, že Ukrajina je připravená v krajním případě i na totální válku s Ruskem.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme