Soud s údajným viníkem tragické smrti hokejistů v Jaroslavli odročili

Soud v ruské Jaroslavli odročil kauzu tragické havárie letadla Jak-42. V září 2011 při ní zahynulo 37 hokejistů klubu Lokomotiv, mezi nimi i tři Češi a jeden Slovák. Obviněný zástupce ředitele společnosti Jak Servis Vadim Timofejěv vinu necítí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na zesnulé hráče Lokomotivu Jaroslavl

Vzpomínka na zesnulé hráče Lokomotivu Jaroslavl | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Vadim Timofějev podle žalobce zanedbal své povinnosti a porušil bezpečnostní předpisy. Obviněný ale odpovědnost odmítá. Prohlásil, že s vědomím takové viny by nemohl žít.

Zástupce ředitele Jak Servisu odpovídal mimo jiné za přípravu, proškolení a kontrolu personálu včetně pilotů. Právě chyba jednoho z nich zřejmě pád letadla zavinila.

Piloti přecházeli z Jaku 40 na verzi Jak-42, která má ale trochu jiné ovládání. Podle vyšetřovací komise je možné, že jeden z pilotů začal při startu omylem brzdit, protože na stroj Jak-42 nebyli dostatečně proškolení.

Vyšetřovací zpráva také konstatovala, že pilot měl v krvi léky s tlumivými účinky, které letci nesmějí užívat.

Soud v Jaroslavli zasedání odročil na 22. prosince se zdůvodněním, že ne všichni účastníci procesu dostali včas oznámení o začátku zasedání.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme