Chudí hladoví, protože neumějí vařit, prohlásila britská poslankyně. Sklidila kritiku

Chudí lidé neumějí vařit, a proto mají hlad, prohlásila členka britské Sněmovny lordů, baronka Anne Jenkinová. Reagovala tak na pondělní zveřejnění parlamentní zprávy o chudobě a hladu v Británii. Za své výroky ale sklidila ostrou kritiku z řad opozice i charitativních organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a jídlo

Peníze a jídlo | Foto: stock exchange

Politička z vládní Konzervativní strany na svém vlastním příkladu uvedla, že si za velmi laciný peníz, v přepočtu asi korunu a 50 haléřů, uvařila velkou mísu ovesné kaše a potom snědla velkou mísu s cornflaky za devět korun.

Chtěla tím naznačit, že chudí lidé ve Velké Británii opravdu ztratili schopnost si vařit a místo toho jsou zvyklí utrácet za hotová jídla a polotovary.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Británii se znovu rozproudila debata o narůstající chudobě a hladu. Zaznamenal ji zpravodaj Jiří Hošek

Po vlně veřejné kritiky se dnes Jenkinová za svá slova v rozhovoru s BBC omluvila. Udělala prý chybu, z části ale dál trvá na svých předchozích výrocích. „Život je podstatně levnější, když člověk umí vařit," zdůraznila.

Celkový počet osob ohrožených v Británii hladem dosahuje podle parlamentní zprávy děsivého čísla čtyři miliony. Půl milionu dětí pak žije v rodinách, které je nedokáží nasytit.

Charitativní organizace Trussell Trust, která provozuje největší síť výdejen jídla, za poslední rok poskytla nouzový třídenní balíček s potravinami 913 tisícům lidem. Počet potravinových bank spravovaných touto organizací stoupnul v posledních čtyřech letech z 50 na 420.

Na vině jsou prý změny v systému sociálních dávek

Trvanlivé potraviny pro chudé se vybírají všude, kde to jen jde, včetně třeba škol nebo sportovních klubů. Navzdory obětavosti a velkorysosti Britů to ale pořád nestačí, protože obětí takzvaného nového hladu přibývá rychleji.

O příčinách rostoucí potřeby potravinové pomoci se řadu let přou labouristé a konzervativci. Podle nevládních organizací jsou na vině především změny v systému sociálních dávek. Zmiňuje se hlavně přísnější postihování těch, kteří nedodržují pravidla pro hledání pracovního místa, a pomalé vyřizování žádosti o podporu.

Dalšími důvody narůstající chudoby v Británii jsou prý také další faktory jako malá finanční gramotnost, ale i sázkařská vášeň a další závislosti.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme