Na Slovensku startuje nový zpravodajský web. Spouští ho bývalí redaktoři SME

Slovenskou mediální scénu čeká letos jedna zásadní novinka. Bývalí redaktoři listu SME, kteří hromadně opustili redakci na protest proti vstupu investiční skupiny Penta do vydavatelství, zahájili mediální projekt s názvem Projekt N. Rozjíždějí na Slovensku nový zpravodajský web a deník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský deník SME

Slovenský deník SME | Foto: Kamila Schusterová

Bývalí novináři z deníku SME chtějí vybudovat nezávislé a silné médium na Slovensku. Ze začátku jen na internetu, na jaře by ale měl vycházet také tištěný deník.

„Hlavní důvod je ten, že si myslím, že Slovensko potřebuje prostor pro nezávislou novinařinu. To je základní pokus,“ říká šéfredaktor Projektu N, bývalý šéf deníku SME Matúš Kostolný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalí redaktoři deníku SME spouští na Slovensku nový zpravodajský web. Podrobnosti přiblížil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„A druhá věc je, že v roce 2015 je úplně jasné, že prostorem budoucnosti je internet. První tisíce lidí jsme už přesvědčili, že za obsah na webu se vyplatí platit. A je to něco, na čem můžeme zkusit budovat i náš projekt. Bez podpory čtenářů to ale nedokážeme dělat,“ dodává.

Redakce už také našla silného investora. Prokekt N finančně podpoří šestice spolumajitelů známé slovenské antivirové společnosti Eset, která je celosvětově úspěšná. Na rozjezd zpravodajského webu a později i deníku dali zhruba 30 milionů korun.

Redakce ale má také přislíbené peníze od čtenářů, kteří si nové médium předplatili. Plný rozsah předplatného se pohybuje kolem 100 eur.

„Kombinace investora, který je podle nás přijatelný a dokáže zajistit nezávislost tomu médiu, s podporou čtenářů, je podle mě něco, co nám dává šanci myslet si, že můžeme být úspěšní,“ věří Kostolný.

Samotný deník SME, který na sklonku roku opustila většina redaktorů, obměnil vedení redakce. Jedním ze zástupců šéfredaktorky je Petr Šabata, někdejší dlouholetý šéfredaktor Mladé fronty DNES. Do listu přišli také noví redaktoři.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme