Česko připravuje oslavy osvobození tábora v Osvětimi, Polsko se obává politizace výročí

K 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi chce Česká republika zorganizovat vlastní vzpomínkové akce. To se ale podle listu Gazeta Wyborcza nelíbí Polsku. Iniciátorem dvoudenního setkání na Pražském hradě je prezident Miloš Zeman. Ten pozval vrcholné politiky včetně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová

Pravděpodobná příští polská premiérka Ewa Kopaczová | Zdroj: Reuters

„Češi, kteří nejsou stoupenci tvrdých sankcí proti Rusku, dávají Putinovi dárek, když organizují konkurenční oslavy proti těm, které v osvětimském muzeu připravuje Polsko," citoval polský list nejmenovaného pracovníka kanceláře polské premiérky.

Polsko se obává politizace výročí osvobození Osvětimi. Na místě samotném tak promluví pouze bývalí vězni.

Kvůli české iniciativě měla do Prahy volat polská premiérka Ewa Kopaczová a vyjádřit svůj nesouhlas českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Ten tuto informaci ale odmítl.

Sobotka uvedl, že takový telefonát od Kopaczové neměl a že akce konané na konci ledna v České republice nejsou konkurenční ke vzpomínkovému shromáždění v Polsku.

Sedmdesáté výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi připadá na 27. leden. Prezident Miloš Zeman pozval do Česka představitele vítězných mocností druhé světové války.

Pozvání dostali také zástupci zemí takzvané Terezínské deklarace. Tu podepsalo v roce 2009 v Praze 47 států, které v ní vyzvaly k sociální podpoře přeživších obětí holocaustu.

Jaromír Marek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme