Vyzývám vás k obezřetnosti, mobilizaci a jednotě, řekl v projevu Hollande

Francouzský prezident Francois Holland vyzval ve svém projevu k mobilizaci, obezřetnosti a jednotě. Pochválil práci policistů a vojáků při zásahu proti podezřleým útočníkům na magazín Charlie Hebdo a zdůraznil, že teroristé nemají nic společného s islámem. Dodal také, že představitelé států celého světa potvrzují svoji účast na pietním setkání tuto neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande

Francouzský prezident Francois Hollande | Zdroj: Reuters

Pařížské manifestace se podle světových agentur zúčastní italský premiér Matteo Renzi, předseda španělské vlády Mariano Rajoy, belgický premiér Charles Michel a britský premiér David Cameron.

Na pietu přijede také stálý předseda summitů Evropské unie Donald Tusk, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a možná i německá kancléřka Angela Merkelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyzývám vás k obezřetnosti, mobilizaci a jednotě, řekl ve svém projevu francouzský prezident Francois Hollande

„Představitelé států a vlád celého světa nám vyjadřují solidaritu a potvrzují, že se zúčastní velkého pietního shromáždění nadcházející neděli. Budu tam samozřejmě spolu s nimi. Vybízím Francouze, aby tuto neděli společně s námi nesli hodnoty demokracie, pluralismu a svobody, které jsou nám tak drahé a které Evropa ztělesňuje,“ řekl Hollande.

Nedělního pochodu francouzskou metropolí se mají účastnit prakticky všichni političtí, odborářští i náboženští vůdci země, aby vyjádřili národní jednotu. Podobné manifestace se chystají i v dalších velkých městech Francie.

ONLINE: Oba podezřelí z útoku na Charlie Hebdo byli při policejním zásahu zabiti

Číst článek

Francouzský prezident ve svém projevu mimo jiné poděkoval policistům a vojákům. Zdůraznil také, že teroristé neměli nic společného s islámem.

„Naše jednota je naší nejlepší zbraní. Musíme ukázat své odhodlání bojovat proti všemu, co by nás mohlo rozdělit. Musíme být neústupní tváří v tvář rasismu a antisemitismu. Dnes jsme byli svědky děsivého antisemitského útoku. Nesmíme se uchylovat k jednoduchým zkratkám. Teroristé, kteří spáchali tyto strašné činy, byli fanatici a nemají nic společného s muslimským náboženstvím,“ konstatoval Hollande.

Francouzský prezident nařídil společně s premiérem Manuelem Vallsem zesílení bezpečnostních opatření na veřejných místech.

Francouzská policie obklíčila oblast u košer supermarketu ve východní Paříži, kde útočník drží rukojmí | Foto: Reuters

„Francie ještě této hrozbě neunikla, a proto vás vyzývám k obezřetnosti, mobilizaci a jednotě. Spolu s premiérem jsem posílil všechna bezpečnostní opatření na veřejných místech, abychom mohli žít klidně, aniž bychom se stali cílem nějakého útoku nebo museli čelit bezpečnostnímu riziku,“ dodal Hollande.

Krátce po projevu francouzského prezidenta promluvil i šéf Bílého domu Barack Obama. Vzkázal Francii, že Spojené státy stojí při ní.

„Francie je náš nejstarší spojenec. Chci, aby tamní obyvatelé věděli, že Spojené státy budou vždy na jejich straně. Naše hodnoty nás vážou k sobě. V ulicích Paříže se ukázalo, co znamená terorismus. Nenabízí nic než nenávist a utrpení. My stojíme za důstojností, nadějí a svobodu. A to také reprezentuje Paříž pro celý svět," podotkl Obama.

ONLINE: Útočník, který držel rukojmí v Paříži, byl zabit při policejní operaci

Číst článek

Bratři Chérif a Said Kouachiovi podezřelí z útoku na týdeník Charlie Hebdo jsou mrtví. Zemřeli při zásahu policie v obci Dammartin-en-Goële, kde se zabarikádovali v tiskárně i s rukojmím, které se podařilo zachránit.

Policisté zaútočili také na východě Paříže, kde v obchodě s košer zbožím držel rukojmí islámský radikál, který požadoval propuštění obou bratrů. Útočník při akci zemřel, o život ale přišli i čtyři rukojmí.

ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme