Atentátníci, kteří útočili ve Francii, se hlásili k Islámskému státu a k Al-Káidě

Teroristé, kteří jsou odpovědni za smrt nejméně 16 lidí v Paříži a jejím okolí, se telefonicky přihlásili ke svým zločinům a také k radikálním islamistickým skupinám do redakce televizní a rozhlasové stanice BFM TV. Ta na svém serveru uvádí, že byla po celý dnešek v telefonickém kontaktu se zločinci, kteří jí sami telefonovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratři Chérif (vlevo) a Said Kouachiovi

Bratři Chérif (vlevo) a Said Kouachiovi | Foto: Policejní prefektura Francie

Amedy Coulibaly, který byl dnes zabit při zadržování rukojmích v pařížské prodejně košer potravin, se prý hlásil k členství v extremistické organizaci Islámský stát (IS). Svou zločineckou aktivitu prý sladil s vrahy, kteří ve středu provedli masakr v redakci časopisu Charlie Hebdo a dnes byli rovněž zlikvidováni severně od Paříže.

Jeden z nich, Chérif Kouachi, stejné stanici řekl, že byl vyslán do Francie a financován odnoží sítě Al-Káida v Jemenu.

Coulibaly prý kontaktoval BFM TV kolem 15 hodiny, když zajal rukojmí. Novinářům sdělil, že chce komunikovat s policií. Útoky vysvětlil tím, že hájí “utlačované muslimy, a to zejména v Palestině“.

Tvrdil také, že jednal "souběžně" s útočníky v pařížské redakci Charlie Hebdo a že je prý znal osobně. „Oni Charlie Hebdo, já policisty,“ řekl muž, který den po masakru, tedy ve čtvrtek, zastřelil na jihopařížském předměstí Montrouge policistku a dalšího člověka zranil.

„Jsme Prorokovi obránci,“ řekl dnes ráno pro BFM TV pro změnu Chérif Kouachi, který se se svým bratrem Saidem zabarikádoval v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële severovýchodně od Paříže.

Chérif také prohlásil, že podstoupil výcvik přímo pod vedením radikálního duchovního a člena teroristické organizace Al-Káida Anvara Avlakího, Američana jemenského původu, který byl napojený na Al-Káidu. Avlakí se narodil v roce 1971 a Spojené státy ho údajně v Jemenu zabily v roce 2011.

Amedy Coulibaly (vlevo) a Hayet Boumddienová, které policie spojuje se zabitím policistky při střelbě v Paříži | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme