Někteří evropští politici navrhují omezení volného pohybu v rámci Schengenu

V reakci na teroristické útoky v Paříži chtějí někteří evropští politici omezit volné cestování po Evropě bez nutnosti prokazovat se na hranicích pasem. Změny ve fungování schengenského prostoru by podle nich vedly k větší bezpečnosti a snadnějšímu boji s teroristy i kriminálníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé nepříjemnosti vyřešilo zavedení schengenského prostoru

Některé nepříjemnosti vyřešilo zavedení schengenského prostoru | Foto: Vojtěch Berger

„Schengen v Evropě nefunguje,“ říká bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se chce znovu vrátit do vysoké politiky.

Zrušení hranic mezi většinou zemí Evropské unie podle něj může fungovat jen v případě, že bude mít Evropa společnou imigrační politiku. Ta je ale v nedohlednu, a proto chce Sarkozy Schengen pozastavit.

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský je jednoznačně proti: „To je podle mě absolutně nepřijatelné. Na tom stojí a padá Evropská unie, to prostě v žádném případě nelze připustit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří evropští politici navrhují omezení volného pohybu v rámci schengenského prostoru

Podobně jako Zdechovský mluví i většina jeho kolegů.

Petr Ježek z hnutí ANO připomíná, že případná existence hranic mezi evropskými státy by nedávnému teroristickému útoku v Paříži stejně nezabránila. Útočníci totiž pocházeli přímo z Francie.

„Charakter hrozeb je úplně jiný. Lidé, kteří se narodili v evropské zemi, vyrostli tam, spáchali tam atentát,“ vysvětluje.

Ani členové vlád jednotlivých zemí Evropské unie zatím zrušení schengenského prostoru nepožadují. Je ale jasné, že nějaké posílení spolupráce v rámci boje proti terorismu přijde.

Ochrana vnějších hranic

„Dá se tolerovat takzvaná elektronická kontrola hranic, to znamená, že budeme sledovat značky automobilů. Budeme na základě kamerových systémů vědět, kdo se kde jak pohybuje,“ připouští Zdechovský.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Evropu totiž trápí také teroristická hrozba ze strany jejích vlastních občanů, kteří odjeli bojovat do občanské války v Sýrii. Pokud se vrátí domů, mohou z nich být dobře vycvičení radikálové, kteří by moli útočit přímo v Evropě.

„Větší obrana na vnějších hranicích Evropské unie. Je třeba se bavit o tom, jak bojovat proti pronikání teroristů a osob podezřelých z trestné činnosti na území Evropské unie,“ navrhuje Jiří Pospíšil zvolený za TOP 09. O tom, jak posílit spolupráci v boji proti terorismu, mají státy unie jednat už v příštích týdnech.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme