Příznivci Pegidy budou demonstrovat v Mnichově, v Drážďanech jejich pochod zakázali

Němečtí příznivci hnutí proti islamizaci Pegida budou dnes demonstrovat v Mnichově. Původně se mělo protestovat v Drážďanech, tamní policie ale veškerá shromáždění a protestní průvody zakázala. Údajně existují oprávněné obavy, že se na jednoho z organizátorů chystá během pondělní demonstrace atentát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pegida v Drážďanech

Pegida v Drážďanech | Zdroj: Reuters

Že by se terčem teroristického útoku mohly stát i drážďanské demonstrace protiislámského hnutí Pegida, vědí německé úřady už několik dní.

Teď se ale podle drážďanského policejního prezidenta Dietera Krolla tyto dosud obecné indicie zkonkretizovaly.

Údajně se objevily výzvy pro atentátníky, aby na protestním shromáždění splynuli s davem a jednoho z organizátorů zabili. Terčem útoků má být Lutz Bachmann, který stál u zrodu hnutí Pegida na podzim loňského roku.

Z toho důvodu úřady zakročily a všechny dnešní akce zakázaly. Policie nedokáže v tak krátké době zabezpečit shromáždění, na které v posledních týdnech chodí více než 17 tisíc lidí.



Samotní předáci Pegidy rozhodnutí úřadů přijaly s klidem a respektují ho. Na svém Facebooku dokonce své příznivce vyzývají, aby se v Drážďanech zdrželi případných spontánních akcí. Místo toho si prý mají do okna pověsit státní vlajku a zapálit svíčku.

Další demonstrace jsou ale podle Lutze Bachmanna přesto v plánu. "Vypadá to, že by se nám mohlo podařit uspořádat další pochod příští pondělí, ale to bude záviset na vývoji situace. Samozřejmě bychom raději zůstali sedět doma na gauči. Nejsme politická strana. Myslím, že je dost jiných lidí, kteří jsou na rozdíl od nás placení a kteří by měli dělat svou práci," uvedl Bachmann.

Předáci Pegidy si teď užívají značné pozornosti médií, ještě nedávno se do nich přitom opírali. Teď naopak sami pořádají tiskové konference. Už včera dokonce mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová přišla do večerního diskuzního pořadu Günthera Jaucha na hlavním kanálu ARD.

V Mnichově vyjdou do ulic i odpůrci Pegidy

Demonstrace se dnes přeci jen chystají, ta hlavní má být v Mnichově. Neorganizuje ji však Pegida, ale její sesterská organizace Bagida, tedy Bavorsko proti islamizaci západních zemí.

Před Starou městskou branou v Mnichově se odpůrci přistěhovalectví z muslimských zemí sejdou kolem sedmé večer. Úřady očekávají účast asi dvou tisíc lidí.

Na stejném místě je ale už od půl šesté budou očekávat jejich odpůrci. Ti chtějí formou barevného karnevalu ukázat, že Německo je prý pestrá země, které nemá s menšinami problém. Organizátoři této protiakce čekají až čtyři tisíce lidí.

Pavel Polák, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme