O ruských vojácích na Ukrajině nejsou důkazy, tvrdí Lavrov

Rusko je odhodlané udělat maximum pro zastavení bojů na jihovýchodní Ukrajině, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na dnešní výroční tiskové konferenci. Poznamenal také, že neexistují důkazy o ruských vojácích, kteří by byli zapojení do bojů proti ukrajinské armádě, nebo o zbraních dodávaných separatistům z Ruska. Z vojenské podpory separatistů obviňuje Rusy Kyjev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během tiskové konference v Moskvě

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během tiskové konference v Moskvě | Zdroj: Reuters

Sergej Lavrov přišel před novináře vyzbrojen citáty, které mají dokazovat, že Rusko bylo v právu, když anektovalo Krym a zachránilo tamní obyvatelstvo před jatkami.

„Jsme proti Rusům na Krymu, Rusové nebudou oslavovat Banderu, nebudou respektovat řecko-katolickou víru, ani naši povstaleckou historii a náš jazyk. Rusy není možné asimilovat. To znamená, že v zájmu rozkvětu Ukrajiny musíme Rusa zlikvidovat nebo vyhnat z Krymu,“ citoval Lavrov údajný výrok jednoho z vůdců Majdanu Dmytra Jaroše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Sergeje Lavrova sledoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

A nezapomněl připomenout, že hrdina západních Ukrajinců Stepan Bandera vyzýval k likvidaci Poláků.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka byla Lavrovova vyjádření směrem k Ukrajině „velmi ostrá“. „Bylo vidět, že to ukrajinské téma dělá ruské politice, jak domácí, tak zahraniční, velké starosti,“ poznamenal Dvořák.

Zpravodaj ukrajinské agentury UNIAN dal ruskému ministrovi zahraničí přímé otázky týkající se ruského angažmá v bojích na Ukrajině.

„Vždycky říkáte, že ruská vojska na Ukrajině nejsou, že ozbrojencům v Donbasu nepomáháte. Jak tedy můžete objasnit přítomnost nejnovějších ruských zbraní, které ani nikam nevyvážíte, v naší zemi? Jak budete vysvětlovat, co je to ruský svět poté, co Rusko provedlo v Donbasu a celé planetě ukázalo, že ruský svět, to je smrt a válka?“ ptal se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova okomentoval Libor Dvořák

Lavrov reagoval, že pokud jde o zbraně, nemá, co by dodal.

„Prezident Putin mnohokrát říkal, že kromě původních sovětských a ruských zbraní na celé Ukrajině žádné jiné zbraně nejsou. Tedy nebyly až donedávna, dokud je nezačali dodávat někteří vaši sousedé ze zemí NATO a Evropské unie. Domníváme, že dodávky zbraní do oblasti konfliktu jsou proti všem kodexům Evropské unie i OBSE. A pokud jde o naše zbraně, předložte nám věcné důkazy, nic víc,“ řekl.

„Pokud to s takovou jistotou tvrdíte, předložte fakta. A ta nám nikdo uvést nemůže. Proto dřív, než se nás zeptáte, kdy něco přestaneme dělat, předložte prosím důkazy, že jsme to udělali,“ dodal Lavrov.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také ujišťoval, že Rusko nemá zájem anektovat Donbas.

„Snažíme se urovnat konflikt při zachování územní celistvosti Ukrajiny, samozřejmě při zajištění práv obyvatel jihovýchodu jako součásti Ukrajiny. Proto ale musí začít politický proces,“ řekl ruský ministr zahraničí.

Tento proces Sergej Lavrov vidí v první řadě jako přímý dialog mezi Kyjevem a separatisty.

Co se současných bojů na východě Ukrajiny týká, Lavrov uznal, že proruští ozbrojenci překročili v oblasti konfliktu linii příměří dohodnutou loni v září. Dodal, že rebelové Rusko ujistili, že souhlasí s návratem na původně dohodnutou hranici.

Vojenská situace na východě Ukrajiny | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme