Minské rozhovory o Ukrajině ztroskotaly, z neúspěchu se navzájem obviňují obě strany

Dlouho očekávaná minská schůzka kontaktní skupiny pro Ukrajinu skončila krachem. Z neúspěchu mírových jednání se navzájem obviňují proruští separatisté a Kyjev, který zastupoval bývalý prezident Leonid Kučma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladislav Dějněgo (vlevo), zástupce luhanských separatistů, a Denis Pušilin (vpravo), představitel Doněcké lidové republiky, na jednání v Minsku

Vladislav Dějněgo (vlevo), zástupce luhanských separatistů, a Denis Pušilin (vpravo), představitel Doněcké lidové republiky, na jednání v Minsku | Zdroj: Reuters

Pětihodinová jednání zástupců Ruska, Ukrajiny, OBSE a separatistů skončila neúspěchem.

„Jsme připravení k dialogu, ale ne k ultimátům Kyjeva. Nebudeme je poslouchat za zvuku dělostřeleckého ostřelování našich měst, při kterém hyne civilní obyvatelstvo,“ prohlásil doněcký vyjednavač Denis Pušilyn.

Jednotky separatistů ve stejné chvíli oznámily, že prakticky obklíčily ukrajinské síly ve strategicky důležitém Debalcevu.

Ukrajinský exprezident Leonid Kučma obvinil z krachu rozhovorů povstalce. O míru chtěl a chce jednat pouze s jejich nejvyššími představiteli.

Boje pokračují

Na východě Ukrajiny i v noci pokračovaly boje. Separatisté a ukrajinská armáda se vzájemně obviňují z ostřelování těžkými zbraněmi. Podle povstalců zemřeli tři civilisté. Raněných jsou dvě desítky.

Bojuje se o strategicky významná města Mariupol a Delbaceve. Úřady tam v posledních dnech evakuovaly tisíc lidí.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme