V Lille začal proces s exšéfem MMF Straussem-Kahnem. Je obviněn z kuplířství

Ve francouzském Lille začal proces s Dominiquem Straussem-Kahnem. Zájem médií je mimořádný. Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF), který byl jedním z kandidátů na francouzský prezidentský úřad, je obviněn z kuplířství. Hrozí mu pokuta přes milion eur a desetiletý pobyt za mřížemi. Spolu s ním je souzeno dalších třináct lidí, mezi nimi manažer hotelu Carlton, ve kterém se pořádaly různé večírky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn přijíždí (na zadním sedadle automobilu) na zahájení soudního řízení v Lille

Bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn přijíždí (na zadním sedadle automobilu) na zahájení soudního řízení v Lille | Zdroj: Reuters

Soudní proces vyvolal obrovský zájem veřejnosti. Prvního dne stání se Dominique Strauss-Kahn zúčastnil osobně. Do soudní místnosti se dostal zadním vchodem, aby se vyhnul desítkám televizních kamer.

65letý bývalý šéf MMF je obviněn z toho, že organizoval večírky, na které byly zvány prostitutky. Sexuální večírky se konaly v hotelu Carlton v Lille, v Paříži i ve Washingtonu. Proti Straussovi-Kahnovi svědčí i několik dívek, které prý na akce najímal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní proces s exšéfem MMF Dominique Strauss-Kahnem sleduje zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Bývalý prezidentský kandidát přiznal účast na večírcích, ale tvrdí, že nevěděl, že některé ženy byly prostitutky. Advokát jednoho z žalovaných žádá zrušení procesu.

„Požádali jsme tribunál, aby zrušil obvinění a celý proces, protože se objevily důkazy o řadě nesrovnalostí. Problematické je zejména policejní vyšetřování, o kterém jeden z vyšetřovatelů dokonce napsal knihu. Proto se domníváme, že proces je zmanipulovaný, vykonstruovaný a neměl by se vůbec konat,“ řekl právník.

Sex s prostitutkami není ve Francii nelegální, ale kuplířství je v rozporu se zákonem.

Francouzi chování Strausse-Kahna odsuzují, ale podle nejnovějšího průzkumu je drtivá většina z nich přesvědčena o tom, že by byl výrazně lepším prezidentem než François Hollande.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme