Česko otevřelo v Oděse konzulát pro krajany, kteří chtějí do původní vlasti

Čeští krajané z východu a jihu Ukrajiny se sjíždějí do Oděsy. Ministerstva zahraničí a vnitra tam pro ně na krátkou dobu otevřela konzulát, kde si mohou krajané velmi rychle vyřídit veškeré formality pro přesídlení do České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští krajané z východu a jihu Ukrajiny si mohou v Oděse vyřídit veškeré formality pro přesídlení do Česka

Čeští krajané z východu a jihu Ukrajiny si mohou v Oděse vyřídit veškeré formality pro přesídlení do Česka | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jura a Natálie jsou mladí manželé a repatriace, tedy návrat do původní vlasti, jim otvírá úplně novou perspektivu.

„Chtěli bychom žít v bezpečné zemi, kde máme větší možnost najít dobrou práci. Máme malé dítě a v Česku bude mít lepší péči než na Ukrajině,“ říká Natálie.

„Můj dědeček byl Čech, máma je Češka, praděda byl samozřejmě také Čech, náš rod v Oděse žije od roku 1900,“ popisuje Jura. Tento mladý pár chce najít uplatnění ve svém oboru – Jura je designér a Natálie výtvarnice.

Do Česka se chtějí přestěhovat také příslušníci té nejstarší generace českých krajanů. Jejich výhodou oproti mladým je, že se zpravidla nemusí učit česky. Pan Karel už je také rozmyšlený, kam zamíří – za bratrancem. „Oni bydlí v Hajnici pod Trutnovem a my si tam též chceme najít a koupit barák, někde u nich vedle,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané repatriaci českých krajanů z Ukrajiny natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Nový vládní program se týká krajanů na celém světě, pro ukrajinské Čechy však kvůli válce v jejich zemi vláda připravila nadstandardní podmínky, včetně toho, že jim pomůže s příjezdem do Česka.

„Ti, kteří projevili zájem, byli pozváni na určité dny, zatím to funguje velice dobře. Dostali informaci, co všechno si mají přinést, jaké dokumenty, rychle to budeme zpracovávat, a pokud se v tom nevyskytne nějaký nepředvídatelný problém, tak bychom příští týden těmto krajanům měli ta povolení k trvalému pobytu vydávat,“ říká vládní zmocněnec pro krajany Karel Kühnl.

Kolik přesně žádostí je, Kühnl neupřesnil. Vše je podle něj zatím v pohybu. „Ale vypadá to na nějakých 150, možná ke dvěma stům žádostí,“ podotýká. To se týká lidí z celé východní a jižní Ukrajiny – třeba z Doněcka, Melitopolu či Oděsy a okolí.

Čeští krajané z východu a jihu Ukrajiny si mohou v Oděse vyřídit veškeré formality pro přesídlení do Česka | Foto: Martin Dorazín

Krajané mohou vzít do Česka i rodinu

Než krajané povolení dostanou, musejí doložit svůj český původ. „Žádají o potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě, což dokládají matričními doklady svými a svých předků,“ říká Petr Zenker z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Specialisté ministerstva vnitra, respektive Policie České republiky, pak přímo na místě prověřují pravost dokumentů, vysvětluje Zenker. Podle něj se zatím žádné pochybnosti ohledně předkládaných dokumentů nevyskytly.

Ukrajinští Češi mají možnost se přesunout i s rodinnými příslušníky. V prvních měsících jejich nového života ve staré vlasti jim bude pomáhat Arcidiecézní charita.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme