Europoslanci v čele s Šojdrovou drží hladovku za vězněnou ukrajinskou pilotku

Skupina europoslanců chce štafetovou hladovkou podpořit zadržovanou ukrajinskou pilotku Naděždu Savčenkovou. Tu Moskva obvinila ze zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková drží už téměř dva měsíce hladovku na protest proti svému obvinění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát do Evropského parlamentu KDU-ČSL, Michaela Šojdrová

Kandidát do Evropského parlamentu KDU-ČSL, Michaela Šojdrová | Foto: Filip Jandourek

Europoslanci se postupně střídají v půstu a zasílají dopisy s žádostí o propuštění ukrajinské pilotky ruskému velvyslanci při Evropské unii.

„My bychom si přáli, aby náš dopis včetně té hladovky měl větší dopad. Uvidíme, jak to zapůsobí na pana velvyslance a na pana Putina. Je to symbolické vyjádření naší solidarity,“ řekla Radiožurnálu česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která s iniciativou přišla.

Savčenková je v ruském vězení od loňského června. Její obhájce má kvůli jejímu hladovění vážné obavy o život pilotky a na konci ledna v otevřeném dopisu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi napsal, že k záchraně zbývá "katastrofálně málo času".

Ruská strana tvrdí, že Savčenková se nedostala do Ruska jako zajatec, ale přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu prý navedla palbu ukrajinských minometů na ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Ukrajinci vyjádřili podporu Naděždě Savčenkové na lednové manifestaci v Kyjevě | Foto: Reuters

Obhajoba naopak argumentuje, že separatisté Savčenkovou zajali dřív, než k neštěstí došlo, a pak ji předali ruským úřadům. Sama Savčenková se hájí, že jen plnila svou povinnost a bojovala za vlast na ukrajinském území a neuznává právo Ruska ji soudit. Mezitím byla v nepřítomnosti zvolena ukrajinskou poslankyní.

Poslanci europarlamentu jsou podle Šojdrové přesvědčeni, že Rusko svým postupem porušuje Evropskou úmluvu na ochranu lidských práv a základních svobod, kterou spolupodepsalo. Savčenková je navíc od 26. ledna členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy, a požívá tak diplomatické imunity.

Prezident Putin už na její podporu dostal dopis podepsaný 61 europoslanci, Kreml na něj ale dosud nereagoval. Europarlament se situací na Ukrajině podrobně zabýval v lednu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme