Odstřelovače na Majdanu řídil Putinův poradce Surkov, oznámil ukrajinský prezident

Za krvavým pokusem potlačit loňské demonstrace proti tehdejšímu proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi na kyjevském náměstí Nezávislosti byl vlivný poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov, který řídil odstřelovače. Dnes to prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko s tím, že vyšetřování masakru, při kterém zahynula asi stovka lidí, ukazuje na jasné stopy do Ruska. Moskva obvinění popřela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porošenko vychází z informací ukrajinských tajných služeb, které zachytily telefonáty mezi Surkovem, tehdejšími ukrajinskými představiteli a ukrajinskou tajnou službou FSB.

Podle nich to jsou nepopiratelné důkazy, že za střelbou na Majdanu stál právě vlivný poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov.

Toho přitom kromě Ukrajiny nemají rádi ani radikálnější proruští separatisté. Vyčítají mu, že je prý málo razantní. Pomoc Moskvy by podle separatistů měla být mnohem masivnější a Rusko by se mělo jednoznačněji a otevřeně postavit za tzv. Doněckou a Luhanskou lidovou republiku.

Putin může rozšířit hybridní válku z Ukrajiny i do států NATO, varuje britský generál

Číst článek

Vyšetřování událostí nepokročilo

Za zabití zhruba stovky lidí během demonstrací proti režimu Viktora Janukovyče bylo zatím před soud postaveno velmi málo lidí. Průběh vyšetřování proto mnoho lidí kritizuje za liknavost.

Potrestáni byli jen dva policejní důstojníci, které zachytily kamery. Dostali podmínku na dva, respektive tři roky. Všichni ostatní aktéři masakrů na ulici Hruševského, Kresčatyku a na náměstí Nezávislosti zatím vyvázli bez trestu.

OBRAZEM: Kyjev si připomíná rok od krvavého potlačení protestů na Majdanu

Číst článek

Většina lidí, se kterými dnes zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě mluvil, však říká, že nezáleží ani tak na konkrétních vykonavatelích, jako na lidech, kteří k tomu dali příkaz.

A to byl tehdejší ministr vnitra Vitalij Zacharčenko a tehdejší prezident Viktor Janukovyč – oba se dnes skrývají na území Ruska. Ukrajina žádá jejich vydání, aby je mohla potrestat.

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme