Před rokem uprchl ukrajinský exprezident Janukovyč z Kyjeva. Teď se chce vrátit

Přesně před rokem zůstala Ukrajina bez prezidenta. Viktor Janukovyč za dramatických okolností uprchl nejprve na východ země a potom s pomocí ruské armády přes Krym do Ruska. Po roce v rozhovoru s ruskými novináři prohlásil, že se chce vrátit a dát zemi do pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

„Myslete na děti, na to, jak s tímto hořem a bolestí žít dál,“ adresoval svá slova přímo do kamery ukrajinským divákům exprezident Viktor Janukovyč, kterého ukrajinský parlament loni sesadil a nakonec ho zbavil i titulu bývalé hlavy státu.

Janukovyč - jeden z nejbohatších politiků světa - ujišťoval, že v zahraničí nemá žádná konta, nic neukradl a v Rusku zůstal jako kůl v plotě. Prezident Petro Porošenko ho vyzval k návratu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se chce vrátit do vlasti. Jak by ho uvítali, zjišťoval zpravodaj Martin Dorazín

„Můžu říci, že ho čekáme netrpělivě, čím dřív se vrátí, tím lépe pro Ukrajinu, ale rozhodně ne pro něj. V lepším případě ho čeká věznice“

Na Ukrajině chtějí Janukovyče a dvacet jeho spolupracovníků soudit za rozkaz ke střelbě do demonstrantů, zneužití pravomocí, korupci a zpronevěru astronomických rozměrů.

Opravdu jen nepatrnou špičkou ledovce je Janukovyčova kýčovitě přepychová rezidence v Mežihirje, kam se dnes pořádají exkurze. Průmyslové kamery zachytily, jak z ní zaměstnanci v den prezidentova útěku vynášejí vzácné obrazy, ikony a další umělecké předměty.

V kotcích zůstali Janukovyčovi psi, teď je kynologové cvičí jako hledače min a posílají na válčící východ Ukrajiny.

Kyjevem projde Pochod důstojnosti. Za Česko v něm bude ministr Zaorálek

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme