Při výbuchu na mírovém pochodu v Charkově zemřeli dva lidé, podle vnitra jde o terorismus

Při výbuchu během mírového pochodu ve východoukrajinském Charkově zemřeli nejméně dva lidé, dalších více než 10 podle místní prokuratury utrpělo zranění. Ministerstvo vnitra označilo útok na pochod za teroristický čin. Policie už zadržela 4 podezřelé s granátometem. Ukrajinská města pořádají pochody přesně rok od krvavých událostí na náměstí Nezávislosti v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při výbuchu během pochodu v Charkově zahynuli nejméně dva lidé

Při výbuchu během pochodu v Charkově zahynuli nejméně dva lidé | Foto: Mariana Simone

Ukrajinská televize 112 na svém webu napsala, že silná exploze otřásla Charkovem při začátku pochodu, během kterého chtěli aktivisté společenských hnutí s ukrajinskými vlajkami projít centrem města.

Podle některých zdrojů hodili útočníci bombu do davu z projíždějícího auta, podle jiných byla nálož zamaskovaná ve sněhu a odpálená dálkově.

Šéf národní bezpečnostní rady Olexandr Turčynov v Charkově vyhlásil režim protiteroristické operace. Turčynov uvedl, že podle jeho informací prošla teroristická skupina výcvikem v ruském Bělgorodu.

Mírový pochod v Kyjevě připomíná rok od krvavého potlačení protestů na Majdanu

Číst článek

Incident se odehrál v době, kdy na Ukrajině vrcholí připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů.

V Kyjevě se pochodu účastní státníci a politici z asi dvaceti zemí včetně českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Martin Dorazín, ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme