Ukrajina se svých práv na Krym nikdy nevzdá, prohlásil prezident Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že stát dříve či později obnoví kontrolu nad dočasně okupovaným územím Krymu. Zdůraznil, že Ukrajina se svých suverénních práv na Krym nikdy nevzdá. Poloostrov anektovalo Rusko loni v březnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Za zvuku vojenských pochodů dnes v Sevastopolu poprvé slavili ruský Den obránců vlasti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pohrozil, že všichni současní krymští předáci stanou před tribunálem a budou souzeni za vlastizradu. Odpověď přišla okamžitě.

„To, co Porošenko povídá o tribunálu, jsou hlouposti. Tribunál uspořádáme tady, přivezeme sem Porošenka a tady ho budeme soudit. Krym už se nikdy Ukrajině nevrátí. Krym je navždy ve své historické vlasti - v Ruské federaci,“ prohlásil krymský předák Sergej Aksjonov.

Počátky nepokojů na Ukrajině sahají do listopadu roku 2013, kdy začaly protesty kvůli tomu, že vláda pozastavila přípravy pro podpis asociační dohody s EU. Později se konaly demonstrace na takzvaném Majdanu v Kyjevě, ruská vojska pak obsadila poloostrov Krym na jihu země. Nepokoje na východě Ukrajiny trvají dodnes.

Krym | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme