Ruská opozice může uspořádat smuteční pochod za zavražděného Němcova

Moskevská radnice povolila ruské opozici uspořádat smuteční pochod za zavražděného opozičního politika Borise Němcova. Trasa povede z východní části centra přes nábřeží na most, kde kritika Kremlu v noci zastřelili. Vrah z místa ujel v autě a policie zatím nikoho nedopadla. Jasné nejsou ani motivy vraždy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy. Lidé už od nočních hodin nosí na most květiny a svíčky

Ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy. Lidé už od nočních hodin nosí na most květiny a svíčky | Zdroj: Reuters

Podle mluvčího vyšetřovací komise Vladimira Markina se nabízí možnost, že šlo o politickou provokaci. Vyšetřovatelé mají podle Markina i další verze:

„Zvažujeme i možnost, že by vražda mohla mít spojitost s radikálním islamismem. Vyšetřovatelé mají informaci, že Němcovovi někdo vyhrožoval v souvislosti s jeho postojem k útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rusku po vraždě opozičního politika Borise Němcova sleduje komentátor ČRo Libor Dvořák

„Kromě toho ověřujeme i možnou souvislost s událostmi na Ukrajině. Není žádným tajemstvím, že na obou stranách jsou velmi radikální jedinci, které autority nemají pod kontrolou.“

Vyšetřovatelé vyslechli očité svědky vraždy, včetně Němcovovy společnice, která jej doprovázela přes most. Patrně mířili do nedalekého Němcovova bytu.

Němcov v rozhovoru pro ČRo odmítl, že je pátou kolonou. Zastřelili ho nedaleko Kremlu

Číst článek

"Není pochyb, že zločin, jakož i místo činu, byly pečlivě naplánovány," prohlásil Markin. "Je zjevné, že strůjci a vykonavatelé zločinu měli povědomí o předpokládané trase."

Specialisté se teď snaží vystopovat všechny telefonáty, provedené v okolí místa činu těsně před a po vraždě. Kriminalisté také zkoumají záznamy z pouličních kamer.

Vražda byla podle předběžných poznatků spáchána pistolí Makarov; na místě se našlo šest nábojů ráže devět milimetrů. Pistole Makarov bývala standardní zbraní sovětské armády a policie a v Rusku a dalších postsovětských zemích se stále běžně používá.

V Rusku se podpory dočká všechno, co hlásá propaganda. Řekl pro ČRo Němcov

Číst článek

Na vyšetřování se podle mluvčího podílejí nejlepší odborníci, kteří využívají nejnovější technologie a moderní techniku.

Místopředseda ruského parlamentu a šéf frakce Jednotné Rusko Vladimir Vasiljev si myslí, že vražda nebude vyšetřená. Předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov už vyzval vedení parlamentu, aby svolalo mimořádnou schůzi, která by se věnovala aktuální situaci v zemi.

Podle zpravodaje České televize Miroslava Karase lidé už od nočních hodin nosí na most květiny a svíčky:

Ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy. Lidé už od nočních hodin nosí na most květiny a svíčky | Foto: Reuters

„Mladší, ale převážně starší občané Moskvy se přicházejí poklonit památce někdejšího prvního místopředsedy ruské vlády. Lidé jsou v šoku, hovoří o tom, že Rusko se začíná měnit v jinou zemi, kde se vraždí politici doslova pod okny Kremlu.“

Smuteční pochod se odehraje namísto povolené opoziční demonstraci proti krizi a válce na Ukrajině, který se měla konat jako ‚jarní pochod‘ na okraji metropole. Organizátoři čekají účast až 50 000 lidí.

"Policie bude pečlivě prohlížet účastníky akce, aby zabránila provokacím," upozornila radnice a vybídla, aby lidé přistupovali k bezpečnostním opatřením s porozuměním.

V Moskvě zastřelili velkého kritika Kremlu Borise Němcova. Je to provokace, reagoval Putin

Číst článek

Pětapadesátiletého ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy. Němcova podle médií v okamžiku vraždy doprovázela mladá ukrajinská modelka Hanna Durycká. Dvojici údajně spojoval blízký vztah.

Němcov patřil mezi hlavní kritiky Kremlu, který jeho vraždu označuje za provokaci. Oponenti režimu naopak pokládají Němcovovu smrt za umlčení kritika.

ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme