Ruská opozice odmítá, že by vražda Němcova měla islamistický motiv

Zadržený Čečenec se přiznal k vraždě opozičního předáka Borise Němcova, ruská média v této souvislosti spekulují o náboženském motivu. Podle opozice ale atentát nespáchali islamisté. Němcovův stranický kolega Ilja Jašin to dokonce označil za nesmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čečenec Zaur Dadajev se přiznal k účastni na vraždě Borise Němcova

Čečenec Zaur Dadajev se přiznal k účastni na vraždě Borise Němcova | Zdroj: Reuters

Jašin na svém twitterovém účtu doslova napsal, že "se naplnily nejhorší obavy a že nesmyslná teorie vyšetřovatelů týkající se islamistických motivů jen vyhovuje Kremlu". Jinými slovy, že nevrhá ani stín viny na prezidenta Putina.

Na druhé straně ale zřejmě právě proto také ruská policie zadržela podezřelé velmi rychle, aby tím Kreml vyvrátil podezření z politické vraždy nepohodlného šéfa opozice.

Němcov totiž nejen že dlouhodobě kritizoval politiku ruského vedení, ale měl pracovat i na knize, která shrnovala důkazy o zapojení ruské armády do konfliktu na východě Ukrajiny.

K vraždě ruského opozičního politika se podle ruské televize přiznal Čečenec Zaur Dadajev. V souvislosti s atentátem už vyšetřovatelé zadrželi pět lidí, obviněni zatím byli dva z nich.

Tomu, že pachatel je Dadajev, údajně nasvědčují i další důkazy, jak píše ruská agentura Interfax. Toto tvrzení je však třeba brát s rezervou, protože se agentura odvolává na nejmenované zdroje blízké vyšetřování.

Tři z podezřelých z účasti na vraždě Borise Němcova | Foto: Reuters

Dadajev a další obviněný Čečenec Anzor Gubašev jsou údajně hluboce věřící muslimové, a jak prohlásil čečenský prezident Ramzan Kadyrov, šokovaly je karikatury proroka Mohameda ve francouzském satirickém magazínu Charlie Hebdo.

Ruští vyšetřovatelé přitom již dříve hovořili o možnosti, že Němcova mohli zastřelit islamisté právě kvůli jeho obhajobě časopisu.

Je také možné, že skutečný motiv atentátu se veřejnost nikdy nedozví. V Rusku jsou totiž často na vraždu nepohodlných osob najímáni lidé ze severního Kavkazu a ti, co si likvidaci objednali, často zůstávají bez trestu a v anonymitě.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme