Fanoušci pořadu Top Gear se bouří proti odvolání moderátora Clarksona

Fanoušci motoristického pořadu Top Gear vyzývají televizi BBC, aby vrátila kontroverzního moderátora Jeremyho Clarksona zpět na obrazovky. Britská televize ho po řadě skandálních výroků odvolala a zrušila natáčení nejnovějšího dílu pořadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderátoři pořadu Top Gear zleva: James May, Jeremy Clarkson, Richard Hammond

Moderátoři pořadu Top Gear zleva: James May, Jeremy Clarkson, Richard Hammond | Zdroj: ČTK

Vedení BBC nechce zatím říct, jestli se někdy Top Gear do jejího programu vrátí. Clarksonův případ prý musí nejprve detailně vyšetřit.

Zpráva o jeho odvolání včera během několika minut oblétla celý svět a na internetu se neustále objevují nové reakce. Petici za moderátorův návrat už podepsalo přes 250 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

BBC odvolala moderátora Top Gearu Jeremyho Clarksona. Pořad přiblížil motoristický publicista Vladimír Rybecký

„Pořad měl sice tři hlavní postavy, ale skutečně je postavený především na osobě Jeremyho Clarksona, protože on je ztělesněním tohoto pořadu. Představit si, jak to bude pokračovat bez něj, je dost těžké,“ upozorňuje motoristický publicista Vladimír Rybecký.

Zatím není jisté, proč BBC stáhlo Clarksona právě teď. BBC tvrdí, že šlo o reakci na šarvátku s producentem pořadu. Britská média spekulují o tom, že ho moderátor fyzicky napadl.

Clarksonovy kotroverzní výroky

V posledních měsících sklízel slavný moderátor kritiku za nevhodné výroky s rasistickým podtextem. Loni v květnu dostal od BBC poslední varování, že jakákoli další urážlivá poznámka nebo incident by se trestaly vyhazovem.

Před rokem Clarkson vzbudil pohoršení, když v jednom z neodvysílaných záběrů Top Gearu v dětském rozpočítávadle Eeny Meeny Miny Moe použil rasistický výraz označující osobu tmavé barvy pleti.

Proslulý moderátor pořadu Top Gear Jeremy Clarkson dostal od BBC poslední varování po dalším z řady incidentů | Foto: Reuters

I když se u produkce explicitně ujišťoval, že se záběr nebude vysílat, stejně se dostal do maléru.

Velké emoce vyvolal Clarksonův výrok, že „japonská auta jsou jako lidé s výrůstky na tvářích“. Expremiéra Gordona Browna zase moderátor označil za „jednookého skotského idiota“.

V minulosti také zavtipkoval na adresu řidičů kamionů, že vraždí prostitutky, a žádal, aby stávkující dělníci byli zastřeleni.

Top Gear sleduje týdně 350 milionů lidí

Top Gear začínal jako klasický motoristický pořad a nebyl příliš úspěšný, vzpomíná motoristický publicista Rybecký.

„Někdy kolem roku 2002 se radikálně změnil mimo jiné i díky Jeremymu Clarksonovi. Už to nebyl klasický testovací pořad, ale pořad založený na přesně daném scénáři. Stal se z toho zcela zábavní pořad, který měl jasně vytyčený cíl oslovit muže, kteří mají rádi auta,“ popisuje Vladimír Rybecký.

Stažení moderátora Jeremyho Clarksona může BBC přijít na desítky milionů korun

Číst článek

Top Gear je jeden z nejcennějších prvků duševního vlastnictví BBC. Komerční větvi BBC Worldwide vydělal celosvětově na 150 milionů liber, což je v přepočtu 5,5 miliardy korun. Týdně ho na celém světě vidí 350 milionů lidí.

„Dostávali se do stále větších problémů i politických, takže já už si nejsem tak úplně jistý, jak dalece mohou v BBC, přestože je to pro ně zdaleka nejúspěšnější show, která se skvěle prodává, dále unášet všechny průšvihy, kterou jsou s tím spojené,“ uzavírá Rybecký.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme